2020.július.10

  • Péntek
  • Amália
+10°C
  • Szombat
  • +6°C/+15°C
  • Vasárnap
  • +7°C/+16°C
  • Hétfő
  • +9°C/+17°C

Bátor katonákra ma is szükség van

Számos újdonságot tartogat vendégeinek idén is a pákozdi Katonai Emlékpark (KEMPP) – derült ki a március 11-ei évadnyitón.

Fotó: Kálmánfi Gábor - Bátor katonákra ma is szükség van
Fotó: Kálmánfi Gábor - Bátor katonákra ma is szükség van

Dr. Görög István ezredes, az emlékparkot vezető kft. ügyvezetője a nyolcadik évad megnyitóünnepségén kiemelte: az elmúlt hét év alatt összesen közel félmillióan látogattak el Pákozdra. Mint mondta: a KEMPP célja, hogy modern módszerekkel szólítsák meg a mai fiatalokat, mert a hazafias nevelésnek is haladnia kell a korral. Hozzátette, hogy ehhez „érdekesnek és merőben újnak kell lennünk”. Hallhattuk: 2020-ig komoly fejlesztések fognak itt folyamatosan megvalósulni, és „egész más minőséggel” szembesülnek majd az idelátogatók a következő évtized első évében.

Vargha Tamás szerint jelképes, hogy az évadnyitó ünnepség dátuma mindig március 15-éhez közel esik, hiszen ekkor emlékezünk a magyar nép függetlenség iránti vágyának örök példájára, az 1848-49-es forradalom és szabadságharcra.

„A történelem mindig is a bátrakat tisztelte, ezért a „tisztelet a bátraknak” a jelszava a március 15-ei megemlékezéseknek. Ez pedig a KEMPP-re is igaz, hiszen amellett, hogy bátor katonák vérével megszentelt földön állunk; a park minden szeglete az elmúlt több, mint másfél évszázad bátor katonáinak ad emléket” – hangsúlyozta az államtitkár.

Hozzátette: három évvel ezelőtt nem gondoltuk volna, hogy Európában a biztonság mára ennyire felértékelődik, és amelynek következtében katonáink – a rendőrökkel közösen – minden áldozatot vállalva, csaknem két esztendeje szolgának határainkon, szavatolva ezzel hazánk biztonságát. „Ez is azt bizonyítja, hogy bátor katonákra ma is szükség van” – fejezte be beszédét az államtitkár.

Az ünnepségen átadták a Katonai Emlékparkért Emlékérmeket, majd megnyitották az Együtt a Szövetségben című fotókiállítást. Mindemellett bemutattak a vendégeknek néhány újdonságot, amely az idei évadban várja majd a látogatókat, és amelyekről részletesen külön cikkben számolunk be honlapunkon.

hirpress.hu  honvedelem.hu

[2017.03.11]