2020.július.15

  • Szerda
  • Henrik
+10°C
  • Csütörtök
  • +6°C/+15°C
  • Péntek
  • +7°C/+16°C
  • Szombat
  • +9°C/+17°C

Magyar Gripenek támogatták az amerikai katonákat

Két magyar Gripen támogatása mellett tartott éleslövészetet az amerikai Apache század április 13-án, csütörtökön a várpalotai központi gyakorlótéren.

Fotó: Tischler Zoltán_Két magyar Gripen támogatása mellett tartott éleslövészetet az amerikai Apache század április 13-án, csütörtökön a várpalotai központi gyakorlótéren.
Fotó: Tischler Zoltán_Két magyar Gripen támogatása mellett tartott éleslövészetet az amerikai Apache század április 13-án, csütörtökön a várpalotai központi gyakorlótéren.

Az áprilisban indult, Buffalo Ride-17 nevű gyakorlat részeként az amerikai 10. páncélos felderítőezred 4. zászlóaljának Apache százada mintegy száztíz fővel hajtotta végre a gyakorlatot a Bakony lábánál elterülő lőtéren.

A szövetséges páncélos felderítők Bradley harcjárművekkel és önjáró aknavetőkkel érkeztek a kiképzésre. Magyar részről körülbelül 45 fő támogatta a kiképzést, de a leglátványosabb hozzájárulást a magyar légierő két Gripen vadászgépe nyújtotta. Farkas Gábor alezredes, az MH 25. Klapka György Lövészdandár 2. lövészzászlóalj parancsnoka lapunk kérdésére elmondta: még külföldön is ritka, hogy egy éles lőgyakorlatot vadászgépek támogassanak, ezért a kiképzés kiértékelése nemcsak az amerikai, de a magyar katonák számára is hasznos tapasztalatokkal jár majd.

Eric Ruff, a 10. páncélos felderítőezred 4. zászlóaljának századosa a gyakorlat után hangsúlyozta: a két nemzet részvételével tartott kiképzések elősegítik például a közös taktikai szemlélet kialakulását. Szavai szerint a magyar fél pontos és hatásos hozzájárulása fontos tapasztalatokkal szolgál az amerikai katonáknak. A százados méltatta a környezetet is, ahol a kiképzés folyt, és hozzátette: ritkán van alkalmuk egy, a központi gyakorlótérhez hasonló kiterjedésű lőtéren begyakorolni a modellezett hadmozdulatokat.

hirpress.hu  honvedelem.hu

[2017.04.15]