2020.július.15

  • Szerda
  • Henrik
+10°C
  • Csütörtök
  • +6°C/+15°C
  • Péntek
  • +7°C/+16°C
  • Szombat
  • +9°C/+17°C

A bázisrepülőtéren tájékozódtak

Az MH Pápa Bázisrepülőtéren tájékozódott a székesfehérvári NATO Force Integration Unit állománya, hogy megismerhessék a repülőteret, lássák annak fejlődését és információkat kapjanak a bővülő képességekről.

Fotó: Gyeginszky Andor - A bázisrepülőtéren tájékozódtak
Fotó: Gyeginszky Andor - A bázisrepülőtéren tájékozódtak

A látogatókat Gangler László ezredes, az MH Pápa Bázisrepülőtér parancsnoka, valamint Wiek Noldus, a NATO Légiszállítást Kezelő Program programmenedzsere fogadta.

Az NFIU tagjai előadások segítségével kaptak betekintést a Pápán működő szervezetek működésébe, valamint a Startégiai Légiszállítási Képesség program felépítésébe. Szó esett a C-17-es flotta hatékonyságáról, a magas színvonalú befogadó nemzeti támogatásról, illetve a pápai bázis eddig megvalósult és jelenleg is tartó nagyléptékű fejlesztéseiről.

Ezt követően a vendégek megtekintették a bázis meghatározó létesítményeit, többek között az üzemanyagtárolókat, a repülésirányító tornyot és a C-17-es hangárkomplexumot.

„Azért jöttünk el Pápára, mert tevékenységünk összefügg és szerencsés, ha az NFIU teljes állománya naprakész információval rendelkezik a bázisról. Ez a hely kiválóan alkalmas a beérkező megerősítő erők fogadására, nekünk pedig alapos ismeretekkel kell rendelkeznünk a hatékony tervezés érdekében. Pápán évek óta folynak a tudatos fejlesztési munkák, a hosszú távú, előremutató terv lépései egymás után valósulnak meg. Az MH Pápa Bázisrepülőtér egyedülálló adottságai és a folyamatos fejlesztés a térség meghatározó katonai repülőterévé teszi ezt a bázist. Tervezzük, hogy a jövőben is ellátogatunk ide és frissítjük az ismereteinket, mivel jól láthatóan további képességbővülések várhatók Pápán” - értékelte a látottakat Garas László ezredes, a magyar NFIU parancsnoka.

A NATO Szövetséges Erők Európai Főparancsnokának alárendeltségébe tartozó, és a NATO Nemzetközi Katonai Parancsnokságként működő NFIU elsődleges műveleti feladata a szövetséges erők, valamint az azt követő erők fogadásának, állomásoztatásának, átcsoportosításának, gyors és hatékony bevetésének elősegítése. Az NFIU támogatja a NATO kollektív védelmi tervezését és elősegíti az ezzel kapcsolatos nemzeti tervek elkészítését. Békeidőben mindezek mellett szerepet játszik a NATO erők Magyarországra tervezett azon gyakorlatainak előkészítésében és végrehajtásában, melyek jellegükben és volumenükben kapcsolhatók az NFIU feladatrendszeréhez.

hirpress.hu  honvedelem.hu

[2017.04.20]