2021.január.28

  • Csütörtök
  • Károly,
+2°C
  • Péntek
  • +5°C/+9°C
  • Szombat
  • +5°C/+7°C
  • Vasárnap
  • +3°C/+5°C

Lövészet a sötétben

Éjszakai éleslövészeteken vettek részt a napokban az MH 5. Bocskai István Lövészdandár katonái.

Éjszakai éleslövészeteken vettek részt a napokban az MH 5. Bocskai István Lövészdandár katonái.
Éjszakai éleslövészeteken vettek részt a napokban az MH 5. Bocskai István Lövészdandár katonái.

A hódmezővásárhelyi 3. Bercsényi Miklós Lövészzászlóaljra épülő missziós és készenléti szolgálatokra való felkészülés április végén tovább folytatódott. A kitűzött célok elérése érdekében a NATO Reagáló Erők kötelékébe (NATO Response Force - NRF) felajánlott alegység raj szintű kötelékei éleslövészeteken vettek részt, a misszióba készülő katonák pedig az egyéni és kollektív lőfegyverekkel lőttek a célokra. Az éjszakai lövészet célja az volt, hogy a katonák sötétben is gyakorolják és fejlesszék lőkészségüket, valamint elsajátítsák az éjszakai lövészet során alkalmazható eszközök használatát.

A raj szintű éleslövészet egy olyan komplex foglalkozás, amely során a harcjármű hat katonából álló deszant állománya, illetve a harcjármű irányzója egy összeszokott csapatként tevékenykedik a rajparancsnok vezetése mellett. A lövészet mellett a raj harcászati mozzanatait (előremozgás, lőszerutánpótlás, sérült kimentésének megszervezése) is értékelték a lőgyakorlat vezetői.

Benkó Norbert főhadnagy, az NRF század parancsnoka az előttük álló feladatokkal kapcsolatban elmondta: „A kiképzési folyamatban elérkeztünk a raj összekovácsolás időszakához, ami egy harcászattal egybekötött éleslövészettel zárult. Elégedett vagyok azzal az eredménnyel, amit itt láttam. A nappali és éjszakai lövészetekkel felkészültünk a táborfalvai szakasz összekovácsolásra.”

Az NRF század részt vesz majd a németországi Combined Resolve VIII. elnevezésű gyakorlaton, ahol bebizonyíthatják majd a készenléti feladatok ellátására való felkészültségüket.

hirpress.hu  honvedelm.hu

[2017.05.03]