2019.augusztus.23

  • Péntek
  • Bence
+21°C
  • Szombat
  • +20°C/+30°C
  • Vasárnap
  • +23°C/+31°C
  • Hétfő
  • +24°C/+33°C

Lakástüzek egészségkárosító hatásainak vizsgálata

Módszertani tűzoltási gyakorlatok sora zajlik ezekben a hetekben Pécsett, az egykor „A/1” laktanyában.

Fotó: Baranya MKI_Módszertani tűzoltási gyakorlatok sora zajlik ezekben a hetekben Pécsett, az egykor „A/1” laktanyában.
Fotó: Baranya MKI_Módszertani tűzoltási gyakorlatok sora zajlik ezekben a hetekben Pécsett, az egykor „A/1” laktanyában.

A tűzoltás mellett, a katasztrófavédelmi mobil labor méréseket végez a tűz során keletkező egészségkárosító anyagok beazonosítására.

A gyakorlatok alkalmával lakástüzet imitálnak a beavatkozók részére, amelynek az a célja, hogy tapasztalatot szerezzenek a zártérben keletkezett tüzek oltásában. Főként olyan berendezési tárgyakat és anyagokat gyújtanak meg, amelyek általában a lakásokban is megtalálhatóak, kanapét, bútort és textíliákat. A tűzoltók így valós körülmények között érezhetik a hőterhelést, a füstképződést, amely jelentősen megnehezíti az épületen belüli tájékozódást.

A tűzoltói állomány teljes védőfelszerelésben és légzésvédelem mellett kíséri figyelemmel a tűz terjedésének folyamatát, egészen az éghető anyagok meggyújtásától a teljes kifejlődésig. A résztvevők percenkénti intervallumokban mérik a terjedés mértékét és a tűz intenzitását. Láthatják a füst terjedését és a légcsere miatti eloszlását a földalatti térben.

Megfigyelhetik, hogy a helyiségen lévő nyílások miként befolyásolják a folyamatokat. A füst pár perc alatt belepi a teljes belmagasság felső egyharmadát. A tűz teljes kifejlődése után a tűzoltás következik. A gyakorlat során szakaszos oltási technikát alkalmaznak, amelynek segítségével jól látható válik, hogy mekkora vízmennyiség szükséges adott felületen a kiterjedt tűz oltásához.

A gyakorlatok során az is kiemelt cél, hogy többszöri mérések segítségével, kimutassák, hogy a tűzfejlődés, a tűzoltás és az utómunkálatok során milyen veszélyes anyagok kerülnek a levegőbe. A gyakorlat során elégetett anyagok pont azért hasonlóak egy lakás berendezési tárgyaihoz, hogy a mérési eredmények alátámasszák azt, hogy milyen egészségkárosító anyagok fejlődnek például egy lakástűznél. A katasztrófavédelmi mobil labor végzi a méréseket, amelyekből egy szakmai anyagot is publikálnak majd a tűzoltók részére.

Annyi már előzetesen bebizonyosodott és kijelenthető, hogy a tűzoltási munkálatokat követően is többfajta egészségkárosító anyag jelenléte mutatható ki a levegőben, amely indokolja az egyéni védőeszközök használatát az utómunkálatok idején is. 

hirpress.hu  BM OKF médiaszerver

[2017.05.11]