2020.július.15

  • Szerda
  • Henrik
+10°C
  • Csütörtök
  • +6°C/+15°C
  • Péntek
  • +7°C/+16°C
  • Szombat
  • +9°C/+17°C

Bosznia-Hercegovinába utazott a honvédelmi miniszter

Bosznia-Hercegovina védelmi miniszterével folytatott megbeszélést május 29-én, hétfőn Szarajevóban dr. Simicskó István.

Fotó: Honvédelmi Minisztérium és euforbih.org
Fotó: Honvédelmi Minisztérium és euforbih.org

A Magyarország honvédelmi minisztere által vezetett delegáció - melynek mások mellett tagja dr. Benkő Tibor vezérezredes, Honvéd Vezérkar főnök is - a többnapos út során az EUFOR parancsnokságán és az országban szolgáló magyar katonáknál is látogatást tett.

A dr. Simicskó István vezette magyar delegációt hétfőn hivatalában fogadta Marina Pendes, Bosznia-Hercegovina védelmi minisztere. A magyar tárcavezető Szarajevóból az MTI-nek telefonon elmondta: kollégájával megvitatták Európa, a Nyugat-Balkán és Bosznia-Hercegovina biztonsági helyzetét, a biztonsági kihívásokat és kockázatokat, köztük a migrációs válság és a terrorizmus veszélyét. Emellett a két ország közötti kapcsolatok bővítéséről is tárgyaltak, s egyetértettek a békekiképző központok közötti együttműködés erősítésében.

A magyar védelmi miniszter a tanácskozáson megerősítette, hogy Magyarország támogatja Bosznia-Hercegovina euroatlanti csatlakozási törekvéseit. Bosznia-Hercegovina védelmi minisztere pedig a magyar katonák jelenlétének fontosságát hangsúlyozta. Dr. Simicskó István kiemelte: Magyarország számára kiemelt fontosságú a nyugat-balkáni térség - s ebben Bosznia-Hercegovina és Koszovó - stabilitása. „Ezért mintegy 550 katonánk szolgál a térségben” - tette hozzá.

Bosznia-Hercegovinában 1995-től a NATO, 2004 óta pedig a NATO és - elsődlegesen - az Európai Unió boszniai békefenntartó ereje (EUFOR) vállal szerepet az ország stabilitásának megőrzésében és a helyi fegyveres erők képességeinek fejlesztésében. A boszniai háborút követően föderatív állammá alakult Bosznia-Hercegovinában az Európai Unió békefenntartó szerepet ellátó EUFOR-missziójában Magyarország mintegy 150 katonával vállalt szerepet. A magyar katonák Bosznia-Hercegovinában 1995 óta teljesítenek békemissziót.

Dr. Simicskó István honvédelmi miniszter látogatása második részében az EUFOR parancsnokságára, a szarajevói Butmir táborba is ellátogatott, ahol Anton Waldner vezérőrnaggyal, az EUFOR ALTHEA-művelet parancsnokával, valamint a NATO szarajevói parancsnokságát vezető Giselle M. Wilz dandártábornokkal is tanácskozott, mindkettejükkel értékelték a biztonsági helyzetet. A misszióját hamarosan befejező Giselle M. Wilz dandártábornoknak dr. Simicskó István átadta a „Szövetségért Érdemjel” kitüntetést.

A honvédelmi miniszter kiemelte: a magyar katonák tevékenységét, felkészültségét mindkét tábornok nagyon kedvezően értékelte.

Dr. Simicskó István a találkozókat követően állománygyűlésen is találkozott a magyar katonákkal. Szólt a magyar kormány haderőfejlesztési célkitűzéseiről. Ezenfelül megerősítette, hogy a Balkánon szolgálatot teljesítő katonák fontos küldetést látnak el.

[2017.05.30]