2018.május.28

  • Hétfő
  • Emil, Csanád
+17°C
  • Kedd
  • +16°C/+26°C
  • Szerda
  • +18°C/+23°C
  • Csütörtök
  • +15°C/+25°C

Lázár szerint megérdemelnék néhányan a börtönt az ivóvízbotrány miatt

A víz nem alkalmas emberi fogyasztásra, és ez vállalkozói mulasztások következménye az önkormányzatok ennek ellenére átvették a beruházást.

Illusztráció
Illusztráció

Ha vissza kell fizetni a pénzt az átvett beruházásért, a települések csődbe mennek.

Két lehetőség van – állapította meg Lázár János országgyűlési képviselő, miniszter. – Az egyik, hogy elköltünk még legalább egy milliárd forintot (fertőtlenítésre, szűrőkre), és december 31-ig lesz talán iható ivóvíz, ami egyáltalán nem biztos. A másik, hogy tudomásul vesszük, használjuk a régi rendszert, és ez a 17 település visszafizet 3,7 milliárd forintot. Erre a lehetőségre is fel kell készülni."

Vállalkozók mulasztása miatt nem iható a víz Makón és térségében az uniós beruházás befejezése után sem, ezt független szakértők állapították meg. Vagy plusz egymilliárd forintot költenek még az ivóvízminőség javító programra, vagy marad a régi, de visszafizetik az Uniónak az elköltött közel négymilliárd forintot. Lázár János a Rádió 7- nek adott interjújában azt mondta, hogy akkor viszont csődbe mennek az érintett települések.

Hogy ezért börtönbe mennek-e néhányan, azt nem tudom, de megérdemelnék, abban biztos vagyok – Lázár János pénteki, a hódmezővásárhelyi rádióban tartott fogadóráján kiakadt a Makó és térsége ivóvizének javítását célzó beruházás kivitelezőire. - Ami az ivóvízminőség-javító program kapcsán ezeken a településeken van, bűn az ott élőkkel szemben. Ha ezeknek az embereknek vissza kell fizetni 3,7 milliárd forintot, ezek a települések mind csődbe mennek. – tette hozzá Lázár.

Másfél évvel ezelőtt zárták le hivatalosan azt a programot, amelyre Makó és a környező 16 település összesen 3,7 milliárd forintot költött. A víz minőségére azonban lakossági panaszok érkeztek, illetve a tiszti orvosi szolgálat is jelezte, hogy nem alkalmas emberi fogyasztásra a víz: baktériumokkal fertőzött, olyanokkal, amelyek korábban nem voltak jelen a csapvízben.

Az önkormányzatok ennek ellenére átvették a beruházást. Azt remélték, hogy a kivitelezők utólag majd orvosolják a problémát. Az uniós forrásokat koordináló szervek független igazságügyi műszaki szakértőt is felkértek a helyzet tisztázására. Hónapokon keresztül zajlott a vizsgálat, amelynek eredményeként megállapították vállalkozói mulasztások vezettek (higiéniai szabályok megsértése, tisztítatlan, szennyezett anyagok felhasználása és a nem megfelelő tervezés és kivitelezés) a kialakult helyzethez.

[2017.06.19]