2020.augusztus.15

  • Szombat
  • Mária
+10°C
  • Vasárnap
  • +6°C/+15°C
  • Hétfő
  • +7°C/+16°C
  • Kedd
  • +9°C/+17°C

Tûzszerészbúvárok a Drávában

Tavaly megkezdett munkálataikat folytatták az MH 1. Honvéd Tûzszerész és Hadihajós Ezred katonái Barcsnál. A tûzszerészbúvárok a Dráva medrébõl immáron több mint 170 kilogrammnyi robbanószert emeltek ki.

Tûzszerészbúvárok a Drávában
Tûzszerészbúvárok a Drávában

Feljegyzések szerint a mai határátkelõ helyén a II. világháborúban még vasúti híd húzódott. Feltehetõen a harcok közepette egy vasúti vagon teljes lõ- és robbanószer-szállítmánya borult itt a Drávába.

A tûzszerészmunkálatok már többéves múltra tekintenek vissza a környéken. „A történet 2011 decemberében kezdõdött, amikor kaptunk egy bejelentést a helyi lakosságtól, hogy a Dráva partján találtak egy robbanótestet. Egy járõr erejû egység kijött és elhárította a veszélyhelyzetet. Ekkor gyakorlatilag egy további feladatot kreáltunk saját magunknak, és úgy döntöttünk, hogy ezt a helyszínt búvárokkal is át kell vizsgáltatni” – idézte fel a mostani mentesítés kezdeteit Kürti Dezsõ alezredes, az ezred megbízott parancsnoka.A búvárokkal aztán 2013 kora nyarán jöttek el a barcsi szabad strandra, ahonnan „könnyedén” meg lehet közelíteni a határátkelõhíd pilléreit. „Könnyedén”, hiszen igaz, hogy a pillérek közel vannak, de az erõs sodrású Drávában minden mozdulat külön erõfeszítést jelent. Egy helyben megállni a meder alján is kihívásnak számít. Mindemellett a vízfelszín alatt húsz centiméternyire szûkül a látótávolság, így a mindössze 16 Celsius fokos vízben csak a két kezükre hagyatkozhatnak a búvárok.

Az idei egyhetes mentesítést tovább nehezíti a Dráva szokatlanul magas vízállása is. Nemcsak nehezebb az elõrejutás, de távolságban is kevesebbet lehet megtenni az egyenként negyvenperces merülések alkalmával. „Rengeteg lõszer, gránát, kézigránát, aknavetõgránát került elõ a folyó medrébõl. Ezen a héten azért vagyunk kint, mert a következõ héten itt lesz egy közös magyar−horvát katasztrófavédelmi gyakorlat, és ennek a helyszínét próbáljuk biztonságossá tenni a résztvevõk számára” – magyarázta Kürti alezredes.Hogy pontosan mennyi robbanótest hever még a folyó alján, nem lehet megmondani. A robbanószerek a vasúti szerelvény felborulásakor is nagy területen szóródtak szét, és azóta a sodrás is tovább mosta a területet. De számuk egyre fogyatkozik, hiszen a búvárok az eddigi munkálataik során összesen 170 kilogrammnyi robbanószert emeltek már ki a Dráva ezen szakaszából. Ahogy Martin László zászlóstól, a búvárok alkotta járõr parancsnokától megtudtuk: a kilõtt lõszereken és gránátokon túl akadt jó pár rendkívül veszélyes, akár élesített, de még fel nem robbant eszköz is, amelyek kiemelése és elszállítása rendkívüli óvatosságot és körültekintést igényelt.

honvedelem.hu/hirpress.hu

[2014.08.22]