2020.szeptember.25

  • Péntek
  • Eufrozina
+10°C
  • Szombat
  • +6°C/+15°C
  • Vasárnap
  • +7°C/+16°C
  • Hétfő
  • +9°C/+17°C

Megadta magát az egyik legvéresebb terrorszervezet volt vezetője

Megadta magát az al-Shabaab dzsihadista terrorszervezet egyik alapító tagja 70 harcosával a szomáliai hatóságoknak - közölte Mohamed Mohamud Timade, a kelet-afrikai állam fegyveres erőinek parancsnoka.

Megadta magát az al-Shabaab dzsihadista terrorszervezet egyik alapító tagja 70 harcosával a szomáliai hatóságoknak
Megadta magát az al-Shabaab dzsihadista terrorszervezet egyik alapító tagja 70 harcosával a szomáliai hatóságoknak

Timade szerint az Abu Mansur néven ismert Sheikh Mukhtar Robow Ali 70 fegyveressel a délnyugat-szomáliai Bakool régióban adta magát a hatóságok kezére. Mohamed Hassan, a biztonsági erők egyik tisztje elmondta: a terrorszervezet egykori magas rangú vezetőjét szállító repülőgép helyi idő szerint vasárnap este szállt le Mogadishu repülőterén.

Robow korábban az al-Shabaab helyettes vezetőjének és szóvivőjének a tisztségét látta el. 2013-ban szakított az iszlamista szervezettel azt követően, hogy elmérgesedett kapcsolata az al-Shabaab akkori vezetőjével, Ahmed Abdi Godanéval, akivel egy amerikai légicsapás végzett 2014-ben.

Robow megadását megelőzően heves harcok zajlottak Bakool régió székhelye, Hudur közelében. A Robow-hoz tartozó fegyveresek és az al-Shabaab harcosainak összecsapásában legalább 20 ember vesztette életét.

Khalid Ahmed szomáliai biztonsági elemző szerint dacára annak, hogy Robow korábban szakított a terrorszervezettel, elfogása mégis nagy csapást jelent az al-Shabaabnak, amely egyre inkább veszít népszerűségéből és kifut a pénzből is.

Az al-Shabaab fegyveresei számtalan véres támadást követtek el Szomáliában. Az iszlamista csoport célja, hogy kiűzze az Afrikai Unió békefenntartóit az országból, megdöntse a Nyugat támogatását élvező mogadishui kormányt, és Szomáliát a saría (iszlám törvénykezés) radikális értelmezésén alapuló állammá alakítsa át.

hirpress.hu  mti

[2017.08.14]