2019.június.17

  • Hétfő
  • Laura
+19°C
  • Kedd
  • +18°C/+24°C
  • Szerda
  • +20°C/+28°C
  • Csütörtök
  • +22°C/+30°C

Célozz pontosan

A katonai háromtusa-bajnokságot követően, a Magyar Honvédség lőbajnokságát is megrendezték Püspökszilágyon, az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandárhoz (MH BHD) tartozó Kiképző Bázis és Lőtéren szeptember 14-én, csütörtökön.

Fotó: Faragó Fanny - Célozz pontosan
Fotó: Faragó Fanny - Célozz pontosan

A versenyen huszonhárom alakulat és közel száz katona, honvéd tiszt-, illetve altisztjelölt vett részt. A nevezők csapatban és egyénileg is próbára tették lőkészségüket.

Az ünnepélyes megnyitón Baráth Ernő ezredes, az MH BHD parancsnoka köszöntötte a résztvevőket. „A haza védelme megkívánja, hogy kiképzett katonáink fizikailag és mentálisan is felkészültek legyenek. Ezek a bajnokságok kiváló alkalmat adnak arra, hogy egyénileg és csoportban is bizonyítsanak. Számomra a sportbajnokságok »királynője« a lövészet, ez az egyik legfontosabb katonai készség, ha pontosan célzol és találsz, életben maradsz” − mondta.

Az első versenyszámban a részvevők gépkarabéllyal lőttek a különböző távolságra elhelyezett céltáblákra. Az előző évektől eltérően, idén a tüzelési testhelyzetüket is váltaniuk kellett, és a tűzszakaszt is futva kellett megközelíteniük. Ezt követte a pisztolylőgyakorlat, ahol az indulók 25 méterről tüzeltek P9RC lőfegyverrel.

Az eredményhirdetésen dr. Eleki Zoltán ezredes, az MH Hadkiegészítő, Felkészítő és Kiképző Parancsnokság Katonai Testnevelési Osztályának vezetője köszönte meg a részvételt a versenyzőknek, majd átadta a győzteseknek járó díjakat.

Férfi gépkarabély és pisztoly egyéni versenyben első helyezést ért el Nagy Róbert őrnagy (MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár). A női szakaszból Szabó Beáta zászlós (MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár) és Ferenczi-Hantó Andrea zászlós (MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred) állhatott fel a dobogó felső fokára. Különdíjjal jutalmazták a bajnokság legfiatalabb versenyzőjét, Veres Orsolya hadnagyot, valamint Mészáros Edit hadnagyot és Nagy Róbert őrnagyot, akik a legtöbb köregységet érték el a verseny során.

Az összesített pontverseny első helyezettje az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár csapata lett. Mivel 2015-ben végleg elnyerték a vándorserleget, idén Takács Attila dandártábornok, az MH Hadkiegészítő, Felkészítő és Kiképző Parancsnokság parancsnoka és Baráth Ernő ezredes új különdíjat és vándorserleget ajánlott fel a csapatnak.

hirpress.hu  honvedelem.hu

[2017.09.15]