2020.szeptember.26

  • Szombat
  • Jusztina
+10°C
  • Vasárnap
  • +6°C/+15°C
  • Hétfő
  • +7°C/+16°C
  • Kedd
  • +9°C/+17°C

Elfogtak egy 18 éves férfit a londoni metrómerénylet miatt

A londoni rendőrség szombati közleménye szerint a fiatal férfit a délkelet-angliai Dover kompkikötőjében vette őrizetbe a kenti rendőrség, a terrorellenes törvény alapján.

Fotó:EPA_Londodni terrortámadás
Fotó:EPA_Londodni terrortámadás

Neil Basu, a Scotland Yard főparancsnok-helyettese és országos terrorelhárítási akciók koordinátora a közleményben a nyomozás szempontjából nagy jelentőségűnek minősítette a fejleményt. Hozzátette ugyanakkor, hogy bár a rendőrség elégedett a vizsgálat eddigi eredményeivel, a nyomozás folytatódik, és a brit terrorkészültségi szint továbbra is az előző este életbe léptetett legmagasabb, kritikus szinten van.

Basu közölte, hogy a nyomozás érdekeire tekintettel a rendőrség egyelőre nem tesz közzé részleteket az elfogott férfiról.


Előzmények:2017. március 24.

Adrian Russell Ajao néven született a szerdai londoni terrortámadás elkövetője, aki csak később vette fel az arabosabban hangzó Khalid Masood nevet – derült ki a brit terrorelhárításért felelős Mark Rowley pénteki nyilatkozatából.

Azt már eddig is tudni lehetett, hogy az autós támadással indult, késeléssel folytatódott, a gyilkossal együtt végül öt halálos áldozattal járó terrorakció elkövetője Nagy-Britanniában született.

Először a brit bulvárlapok írtak róla, hogy Masood angoltanárként dolgozott. Később a Telegraph is arról cikkezett, hogy az 52 éves férfi – aki nevelt lánya révén nemrég nagyapa lett – 2009-ben egy lutoni középiskolában tanított angolt. Közvetlenül előtte néhány hónapot Szaúd-Arábiában töltött.

Masood korábban már követett el bűncselekményeket, testi sértés miatt is ismerte a hatóság, de nem volt terrorgyanús személy, bár már felkerült a titkosszolgálatok radarjára. Először 1983 novemberében vették őrizetbe, legutóbb pedig 2003 decemberében, akkor azért vitték be, mert kést találtak nála egy igazoltatás során. 

A rendőrség azt is közölte, hogy Masood ellen semmilyen nyomozás nem volt folyamatban, és arra utaló jel sem volt, hogy terrortámadásra készülne.
Masood (Ajao) a délkelet-angliai Dartfordban született, a rendőrség már a kisvárosból ismerte kisebb ügyeiért. Később többfelé élt az országban. 

2000-ben súlyos testi sértés miatt került börtönbe: akkoriban Northiamban lakott, ahol szóváltásba keveredett egy férfival, aki állítólag rasszista megjegyzéseket tett a feketének mondott Masoodra.

Ő ezután távozott a helyszínről, ám nem hagyta annyiban a dolgot: a férfi közelben parkoló autóját késsel karcolta össze. Az autó tulajdonosa azonban hamar a helyszínre ért, ekkor vált igazán súlyossá az ügy: Masood hatalmas vágást ejtett az áldozat arcán. 

A bíróságon Masood ügyvédje azzal érvelt, hogy az elkövető folyamatosan rasszista beszólásoknak volt kitéve, ami szerepet játszott az agresszióban. 

A lap szerint Masood a börtönben radikalizálódott. Mindenesetre sokatmondó, hogy Masoodnak szabadulása után, 2003-ban is volt egy késeléses esete, és a csütörtöki támadásban, miután több embert elütött a Westminster hídon, a kocsiból kiszállva halálra késelt egy rendőrt a parlamentnél.

A Telegraph megtalálta Masood legutóbbi lakhelyén vele élő családjának szomszédait is, akik „nagyon udvarias embernek” írták le őt és 39 éves feleségét is, akinek vélhetően első házasságából származó lánya nemrég gyermeket szült, aki szintén velük élt. A szomszédokat sokkolta, hogy Masood volt a terrortámadás elkövetője.

Mások úgy emlékeztek a férfira, akit csak éjszakánként láttak hazatérni, és „úgy mozgott, mint egy árnyék”. Volt, aki viszont gyerekeivel törődő, őket iskolába is rendszeresen elkísérő, stabil munkából élő emberként írta la Masoodot, aki feleségével együtt öltözékében is hangsúlyozta muszlim vallását. 

Péntekre ötre nőtt a halálos áldozatok száma: az autóval a Westminster hídon elgázolt 40 éves spanyol-brit állampolgárságú Aysha Frade, az 50-es éveiben járt amerikai Kurt Cochran és a parlamentnél késsel megölt fegyvertelen rendőr, a 48 éves Keith Palmer után a kórházban meghalt a 75 éves Leslie Rhodes is. A férfit pénteken kapcsolták le az őt fizikailag életben tartó gépekről, sérülései miatt nem volt esély arra, hogy a kómából felébredjen.

[2017.09.16]