2018.július.18

  • Szerda
  • Frigyes
+24°C
  • Csütörtök
  • +18°C/+20°C
  • Péntek
  • +18°C/+25°C
  • Szombat
  • +16°C/+26°C

Különleges tűzoltó szerrel bővült a repülőtéri hivatásos tűzoltók gépjárműparkja

Az új Panther érkezésével egy időben hivatalosan is átadták a repülőtéri tűzoltók felújított hírközpontját, amely teljesen kiváltotta a korábbi, 1980-as években kiépített rendszert.

Fotó: Dudás Tamás tű. zls / FKI
Fotó: Dudás Tamás tű. zls / FKI

A világ egyik legmodernebb repülőtéri tűzoltó gépjárműve szolgál mától a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren, miután Budapestre érkezett az osztrák Rosenbauer gyár legújabb fejlesztésű Panther (magyarul párduc) 6x6-os tűzoltó járműve.

Az új gépjármű különlegessége a korábbi modelleknél másfélszer nagyobb szivattyúteljesítmény (9000 liter percenként) és az a 16 méteres, hőkamerával felszerelt kinyitható oltókar, amivel még hatékonyabb lehet az oltás, akár az széles törzsű nagy repülőgépek esetében is mint a Boeing 777 vagy 747-8F, amelyek rendszeres vendégek a budapesti repülőtéren.

Az új Panther érkezésével egy időben hivatalosan is átadták a repülőtéri tűzoltók felújított hírközpontját, amely teljesen kiváltotta a korábbi, 80-as években kiépített rendszert. A Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatósághoz tartozó Repülőtéri Hivatásos Tűzoltóparancsnokság munkatársai a legkorszerűbb technikai eszközökkel fogadhatják és indíthatják a riasztást mindhárom bázisukon, illetve közvetlen összeköttetésben vannak a légiforgalmi irányítással. Hatalmas monitorfalon  folyamatosan figyelemmel követhetik a terminálok tűzvédelmi rendszereit, valamint repülőtéri előtéren zajló eseményeket, pl. a repülőgépek tankolását.

Huszka Péter, a Budapest Airport forgalmi igazgatója beszédében elmondta, hogy a légiközlekedésben a biztonság áll az első helyen, ennek megfelelően az elmúlt években modernizálták a repülőtéren szolgáló tűzoltók felszerelését és technikai kiegészítőit.

Varga Ferenc tűzoltó dandártábornok, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója az ünnepségen kifejtette, hogy egyedülálló módon a repülőtér és a repülésbiztonság védelmét szolgáló Repülőtéri Hivatásos Tűzoltóparancsnokságot a Budapest Airport Zrt. és a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság közösen működteti. A Budapest Airport Zrt. a műszaki, technikai és működési feltételeket, az igazgatóság pedig a jól felkészült, elhivatott tűzoltói állományt biztosítja.

hirpress.hu  BM OKF

[2017.09.17]