2018.június.23

  • Szombat
  • Zoltán
+15°C
  • Vasárnap
  • +11°C/+18°C
  • Hétfő
  • +10°C/+18°C
  • Kedd
  • +10°C/+20°C

Emberi test tiltott felhasználás miatt emeltek vádat

A petesejtjeit árulta az interneten.

Illusztráció_Emberi test tiltott felhasználás miatt emeltek vádat
Illusztráció_Emberi test tiltott felhasználás miatt emeltek vádat


A vád szerint egy 36 éves nő internetes fórumon ismerkedett meg olyan nőkkel, akiknek természetes úton nem lehetett gyermekük, és felajánlotta nekik a petesejtjét, amiért több esetben pénzt is kért, a későbbiekben pedig már kizárólag az volt a célja, hogy a sértettek pénzét csalással megszerezze.

A vádirat lényege szerint az elsőrendű vádlott 2013. és 2014. években egy internetes portál petesejt donációval foglalkozó fórumán, álnéven hirdette magát, és így ismerkedett meg olyan nőkkel, akiknél a gyermek természetes úton nem fogant meg.

A vádlott a megismert személyek közül néhánnyal a donációs eljárásban ténylegesen részt is vett. Ezekben az esetekben az egészségügyi törvényben előírtak szerinti rokonsági kapcsolat igazolására többnyire hamis közokirat is készült. Annak érdekében ugyanis, hogy a vádlott által felajánlott petesejtet a másik fél elfogadhassa, együtt keresték fel a közjegyzőt és nyilatkoztak valótlanul arról, hogy egymással rokoni kapcsolatban állnak. A hamis okirat alapján a másik nő jogosulttá vált az elsőrendű vádlott által felajánlott női ivarsejt befogadására.

A vádlott a nála jelentkező nőktől a donációs eljárás során felmerülő költségeire hivatkozással (pl. utazás, orvosi vizsgálatok) több esetben pénzt kért. A vádlott egyes esetekben a petesejt adományozásáért is kért pénzt.

Mivel az elsőrendű vádlott tisztában volt azzal, hogy a biológiai korlátok miatt egyszerre több embernek nem adományozhat petesejtet, ezért a vád szerint ez a későbbiekben már nem is állt szándékában. Ekkor már kizárólag az volt a célja, hogy a sértettek pénzét megszerezze.

A Fővárosi Főügyészség az elsőrendű vádlottal szemben bűnsegédként elkövetett emberi test tiltott felhasználásának bűntette, valamint a későbbi, valótlan felajánlásai tekintetében több rendbeli csalás bűntette miatt nyújtott be vádiratot az illetékes bíróságra.

A főügyészség a női ivarsejtet jogellenesen elfogadó öt személlyel szemben szintén vádat emelt emberi test tiltott felhasználásának bűntette, illetve annak kísérlete miatt.

Azzal a hat személlyel szemben, akik egyúttal csalás áldozatai is lettek, a nyomozást a főügyészség megrovás alkalmazása mellett megszüntette.

hirpress.hu  mklu

[2017.10.26]