2019.június.17

  • Hétfő
  • Laura
+19°C
  • Kedd
  • +18°C/+24°C
  • Szerda
  • +20°C/+28°C
  • Csütörtök
  • +22°C/+30°C

Az ütőképes magyar haderő alappillére az önkéntes tartalékos rendszer

A Zrínyi 2026 Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program egyik legfontosabb eleme − azaz a toborzás a területi elven szerveződő önkéntes tartalékos rendszerbe − kiemelkedően sikeresnek bizonyult.

Fotó: Dévényi Veronika
Fotó: Dévényi Veronika

A Kiskunhalasi Szakképzési Centrum Dékáni Árpád Szakgimnázium és Szakközépiskola hatvanöt, tizennyolcadik életévét betöltött diákja és hét tanára csatlakozott az önkéntes területvédelmi tartalékos (ÖTT) rendszerhez, szerződésüket november 30-án írták alá. Az ünnepélyes eseményen Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes mondott beszédet.

A Kiskunhalasi Szakképzési Centrum Dékáni Árpád Szakgimnázium és Szakközépiskola évek óta kiváló kapcsolatot ápol az MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnoksággal. Az intézményben folyó rendészeti képzés részeként a toborzók rendszeresen tartanak honvédelmi alapismeretekkel kapcsolatos előadásokat, alaki foglalkozásokat és pályára irányító előadásokat. Munkájuk eredményességét jól jelzi, hogy van olyan diák, aki az MH Altiszti Akadémián folytatta tanulmányait.

A Zrínyi 2026 Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program egyik legfontosabb eleme − azaz a toborzás a területi elven szerveződő önkéntes tartalékos rendszerbe − kiemelkedően sikeresnek bizonyult az intézményben. Az első tíz, szerződését aláíró fő között akadt olyan, aki már teljesített szolgálatot a déli határszakaszon, sőt, olyan is, aki azóta a Magyar Honvédség szerződéses állományú tagja. A folyamat újabb jelentős állomásához ért november 30-án, amikor az iskola hatvanöt, tizennyolcadik életévét betöltött diákja, valamint hét tanára csatlakozott az ÖTT-rendszerhez. Ezzel a létszámmal ez lesz az ország első olyan járási területvédelmi százada, amelynek zömét rendészetet tanuló diákok alkotják, parancsnoka ráadásul az iskola pedagógusa, Hurton Zsolt tartalékos százados lesz.

A járási önkéntes területvédelmi tartalékos század megalakulásának eseményén Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes köszöntötte a rendszerhez újonnan csatlakozókat. Az államtitkár rámutatott: Európa biztonsági helyzete napjainkra teljesen megváltozott, olyan kihívásokkal kell szembenéznie, amelyekkel eddig soha nem találkozott. Mint mondta, az új biztonsági helyzet ütőképes haderőt kíván, amely azonban elképzelhetetlen működőképes önkéntes tartalékos rendszer nélkül.

„A tavaly meghirdetett, tíz éven átívelő Zrínyi 2026 Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program egyik sarkalatos pontja éppen e rendszer megreformálása. Célunk, hogy Magyarországon egyetlen olyan járás se legyen, amelyik nem rendelkezik helyismerettel bíró, azonnal cselekvőképes területvédelmi tartalékos alakulattal. Ma egy olyan nemes ügy mellett kötelezik el magukat, amellyel nagy szolgálatot tesznek nemcsak városuknak, de egész Magyarországnak és Európának is” – mondta Vargha Tamás. A miniszterhelyettes hangsúlyozta: befektetni az önkéntes tartalékos rendszerbe annyi, mint befektetni a biztonságunkba.

[2017.12.01]