2019.június.17

  • Hétfő
  • Laura
+19°C
  • Kedd
  • +18°C/+24°C
  • Szerda
  • +20°C/+28°C
  • Csütörtök
  • +22°C/+30°C

Koszovóba készülnek

Javában zajlik az MH KFOR Kontingens soron következő, tizennyolcadik váltásának felkészülése Tatán. 

Snoj Péterfotó:Az MH KFOR Kontingens 18. váltásának felkészítése Fotó: Snoj Péter
Snoj Péterfotó:Az MH KFOR Kontingens 18. váltásának felkészítése Fotó: Snoj Péter

Az MH 25. Klapka György Lövészdandár laktanyájában, valamint szomódi helyőrségi lőterén végrehajtott foglalkozásokon a kiutazók azokat a feladatokat gyakorolják, amelyekkel koszovói szolgálatuk alatt is találkozhatnak.

Több mint háromszázötven katona készül a 2018 első negyedévére tervezett kiutazásra, valamint az azt követő féléves külszolgálatra a tatai helyőrségben. Az MH KFOR Kontingens 18. váltásának katonái minden percet kihasználnak arra, hogy Magyarországról már tökéletesen és minden eshetőségre felkészülve induljanak el Koszovóba.

A külszolgálatra felkészítő kiképzés része a vezetési gyakorlat is, így Tata környékén már-már megszokott látványnak számít, hogy katonai konvojok járják a fő- és mellékutakat. A hamarosan kiutazók többsége az amerikai gyártású HMMWV-ken (High Mobility Multipurpose Wheeled Vehicle), magyarul nagy mozgékonyságú többcélú kerekes járműveken − közismertebb nevén: Humvee terepjárókon − szerez tapasztalatot, de van, aki a Magyar Honvédségben rendszeresített teherautók vezetését sajátítja el, vagy épp eleveníti fel.

Mialatt a konvojok szelik az utakat, a szomódi lőtéren is folyik az egyéni szakfelkészítés. Gégény Sándor századostól, a kiutazó kontingens első századának tervezett parancsnokától megtudjuk: az alegység lőgyakorlatán a katonák a fegyverkezelés tekintetében a korábban már megszerzett tudásból adnak számot. A százados hozzáteszi: a zömében tatai katonákból álló kontingens kiváló csapatot alkot, tökéletesen összekovácsolt.

Ebben az évben jelentős változás történt a Koszovóban szolgálatot teljesítő magyar kontingens életében: április 28-án a Magyar Honvédség hivatalosan is átvette a portugáloktól a KFOR Harcászati Tartalék Zászlóalj feladatait és ezzel a vezető nemzeti szerepkört. A változás azért nagy jelentőségű, mert hosszú évek után újra zászlóaljszintű magyar alegység vesz részt a balkáni nemzetközi misszió feladataiban.

hirpress.hu  honvedelm.hu

[2017.12.01]