2018.október.22

  • Hétfő
  • Előd
+11°C
  • Kedd
  • +8°C/+15°C
  • Szerda
  • +8°C/+12°C
  • Csütörtök
  • +6°C/+11°C

Ölni akart a Teréz körúti robbantó, zsarolta a Belügyminisztériumot is

Előre kitervelten, aljas indokból, több ember és hivatalos személy sérelmére, több ember életét veszélyeztetve elkövetett emberölés bűntette kísérletével, robbanóanyaggal és robbantószerrel visszaélés bűntettével, valamint terrorcselekmény előkészületének bűntettével vádolja az ügyészség az elkövetőt.

Ölni akart a Teréz körúti robbantó, zsarolta a Belügyminisztériumot is
Ölni akart a Teréz körúti robbantó, zsarolta a Belügyminisztériumot is

A vádirat lényege szerint 2016. szeptember 24-én este a vádlott a Budapest, VI. kerület Teréz körúton egy robbanószerkezetet tartalmazó táskát tett le a földre, amely robbanószerkezetbe a rombolóhatás fokozása érdekében nagy mennyiségű szöget helyezett el.

Ezután kivárta, míg a szokásos járőrútvonalat bejáró szolgálatban levő egyenruhás rendőrök a robbanószerkezet közvetlen közelébe érnek, majd azt a járőrpár megölésének szándékával, távirányítással működésbe hozta. A vádlott a sértettek megölését követően a náluk levő szolgálati lőfegyvereket el akarta venni.

A robbanás ereje alkalmas volt arra, hogy az annak közvetlen közelében lévő járőrök életüket veszítsék, és a közelben tartózkodó további személyek is súlyos, akár életveszélyes sérüléseket szenvedjenek.

A járőrszolgálatot ellátó rendőrök a robbanás következtében súlyos, életveszélyes, míg egy további személy nyolc napon belül gyógyuló sérüléseket szenvedett.

A vádlott a Teréz körúti robbantást követően a Belügyminisztériumnak elküldött e-mailben leírta a robbanószerkezet összetételét, valamint elkészítésének lépéseit és jelezte, hogy egy későbbi időpontban konkrét követelésekkel fog előállni. Szándéka az volt, hogy a Belügyminisztériumot egy millió euro összegű készpénz kifizetésére kényszerítse azzal a fenyegetéssel, hogy amennyiben pénzkövetelését nem teljesítik, további robbantásokat követ el.

Cselekményének folytatását a 2016. október 19. napján a TEK munkatársai által végrehajtott elfogása megakadályozta. A vádlottnak módjában állt volna tervezett cselekményének megvalósítása, mivel a birtokában lévő robbanóanyagok és gyújtószerkezetek felhasználásával olyan robbanószerkezet elkészítésére volt képes, amely több ember életének kioltására alkalmas.

A vádlott a cselekmény elkövetése idején kóros elmeállapotban nem szenvedett. Az általa elkövetett bűncselekmények akár életfogytig tartó szabadságvesztéssel is büntethetőek.A vádlott jelenleg is előzetes letartóztatásban van.

Előzmények

[2017.12.08]