2021.január.25

  • Hétfő
  • Pál
+2°C
  • Kedd
  • +5°C/+9°C
  • Szerda
  • +5°C/+7°C
  • Csütörtök
  • +3°C/+5°C

Kormánymegbízottakkal egyeztetett a honvédelmi miniszter

Tenni kell azért, hogy a honvédelem ne csak elméletben, hanem a gyakorlatban is nemzeti ügy legyen.

Tenni kell azért, hogy a honvédelem ne csak elméletben, hanem a gyakorlatban is nemzeti ügy legyen.
Tenni kell azért, hogy a honvédelem ne csak elméletben, hanem a gyakorlatban is nemzeti ügy legyen.

Tenni kell azért, hogy a honvédelem ne csak elméletben, hanem a gyakorlatban is nemzeti ügy legyen, s ennek egyik útja a Magyar Honvédség társadalmi elfogadottságának növelése – mondta Dr. Simicskó István honvédelmi miniszter január 15-én, hétfőn, Szentendrén, a fővárosi és a megyei kormánymegbízottakkal való egyeztetésen.

A tárca vezetője az MH Altiszti Akadémián tartott megbeszélésen elmondta, hogy a 20 kormánymegbízottból már tizenegyen vállalták az önkéntes tartalékos szolgálatot; az újjászervezett tartalékos rendszerben jelenleg több mint hatezren szolgálnak, a cél pedig – amint azt a Zrínyi 2026 Honvédelmi és Haderőfejlesztési Programban is rögzítették -, hogy a létszám elérje a 20 ezer főt. Emellett pedig 30 ezer főnyi aktív katonára van szükség – tette hozzá. A fejlesztések a hadsereg szinte minden szegmensét érintik, amire a folyamatosan emelkedő költségvetés nyújt fedezetet: idén 428 milliárd forintból gazdálkodhat a honvédelmi tárca, de 2024-re ez az összeg elérheti az 1000 milliárd forintot. „Az a célunk, hogy katonai értelemben a térség meghatározó erejévé váljunk. Tehát Magyarország egy komoly állam, amely ismét számít és van hangja, odafigyelnek Európában, sőt a világon is az ország álláspontjára, mert igaz és bátor véleményt fogalmazunk meg” – hangsúlyozta Dr. Simicsó István.

A kormánymegbízottakhoz fordulva azt mondta, fontos feladatot látnak el – a védelmi bizottságok elnökeiként is –, és garantálják az ország biztonságát. Nagy felelősséget és komoly szakmai tapasztalatot követel meg az ő munkájuk, amellett, hogy a honvédelem ügyét is elkötelezetten szolgálják. Az önkéntes tartalékos rendszerhez már csatlakozott kormánymegbízottak közül többen lőgyakorlaton vettek részt a szentendrei bázison – mutatott rá.

Továbbbi részletek a honvedelem.hu oldalon

[2018.01.16]