2021.május.15

  • Szombat
  • Zsófia
+10°C

Magyar virtus a koszovói hegyek közt

A többnapos kiképzés előtt a lövészszázadok felkészültek a helikopteres szállításra, a területzárásra, az épületek átvizsgálására, a beépített területek megtisztítására, illetve a célszemélyek elfogására.

Fotó: Szabados Szilveszter főtörzsőrmester és a szerző

Harc beépített területen - így nevezi a katonai szakzsargon a városokban vívott harcot, amit a KFOR Harcászati Tartalék Zászlóalj századai - egy tömegkezelési és biztosítási felkészítést követően -, egy magyar vezetésű többnemzeti gyakorlat részeként gyakoroltak a napokban, a délkelet-koszovói hegyek között.

A Dragon Fire 2018 elnevezésű gyakorlatot alapos tervező munka készítette elő. Ennek során a két magyar lövészszázad feladatait koordinálták az osztrák és az olasz felderítők munkájával úgy, hogy a légi szállítást és légi műveleteket amerikai és horvát erők biztosították.

A többnapos kiképzés előtt a lövészszázadok felkészültek a helikopteres szállításra, a területzárásra, az épületek átvizsgálására, a beépített területek megtisztítására, illetve a célszemélyek elfogására. A zászlóaljtörzs a gyakorlat során saját vezetési-, és jelentési rendszerét, struktúráját és a rendelkezésre álló technikai és híradó rendszereit is tesztelte.

A helyszínen levő KFOR vezetők - Salvatore Cuoci vezérőrnagy, a KFOR műveleti parancsnokság parancsnoka, illetve Csombók János dandártábornok, a KFOR parancsnokhelyettese - megbizonyosodtak arról, hogy a látottak milyen gyorsan és pontosan futnak végig a vezetési pontok rendszerén.

A parancsnokok láthatták azt is, hogy a sérülteket - a harctéri életmentő katonák első egészségügyi ellátását követően -  miként látják el magasabb szinten, valamint azt, hogy hogyan és milyen gyorsan jutnak el az orvosi ellátás helyszínére. A gyakorlat során bebizonyosodott: a sérültek rövid idő alatt és szakszerűen jutottak el az új, a Magyar Honvédségben egyedülálló, még csak a koszovói műveleti területen meglevő, ROLE-1 szintű egészségügyi sátorkomplexumhoz. 

A kiképzés alatt a lövészszázadok, az egészségügyi személyzet és a sátor is kiválóra vizsgázott és „excellent” minősítést kapott a KFOR parancsnokától.

hirpress.hu  honvedelem.hu

[2018.02.16]

 

Átadták a honvédség új helikoptereit Szolnokon

Ilyen volt a Gripenek augusztus 20-i bemutatója belülről

Először repült az első, Magyar Honvédségnek gyártott helikopter

Nemzetközi tüzérszakmai műhely Tatán

Felderítők bemutatója a leukémiás gyermekek gyógyulásáért

Véget ért a Szentesi Fokos 2019 - többnemzeti gyakorlat

Elhunyt bajtársaikra emlékeztek a tűzszerészek

Életet mentett a szabadnapos kecskeméti katona

Hatástalanították a tűzszerészek a Bozsik Stadionban talált bombát

Bombák kiemelés, Budafok érintett részét kiürítették

Generációváltás

Az ország számos pontján meneteltek

A honvédséget katonának kell vezetnie, nem politikusnak

Új harckocsikat vesz a honvédség

A katona jóléte a cél

Honvédelmi tárgyú törvényekről egyeztettek

Megérkeztek a nagyjavított Mi-24-es harcihelikopterek

Megérkeztek a pályakezdő tisztek

Magyarországot minden körülmények között meg kell védeni

Nemzetközi gyakorlatot tartanak Ócsán

Kiképzésen a központ katonái

Megduplázzák a honvédelmi költségvetést

A hadsereg önmagában nem képes kezelni minden biztonsági kihívást