2018.június.24

  • Vasárnap
  • Iván
+15°C
  • Hétfő
  • +10°C/+20°C
  • Kedd
  • +11°C/+21°C
  • Szerda
  • +15°C/+19°C

A vendégház kialakítására elnyert állami támogatást testvére házának felújítására fordította.

kifizetés után a hatóság több alkalommal is helyszíni ellenőrzést tartott, és megállapították, hogy az ingatlanban nem szállóvendégek, hanem a vádlott és családja lakik.

Illusztráció
Illusztráció

A Balassagyarmati Járási Ügyészség jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette miatt emelt vádat egy huszonhét éves, Nógrád megyei nővel szemben, aki a vendégház kialakítására elnyert állami támogatást testvére házának felújítására fordította.

A vádirat szerint a vádlott 2013-ban nyújtott be támogatási kérelmet a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalhoz vendégház kialakítására, amellyel a testvére tulajdonában lévő csécsei ház felújítását, bővítését, és abban szálláshely kialakítását kívánta megvalósítani. Pályázata alapján a vendégház létesítésére 14.121.973,- Ft támogatást kapott.

A pályázati feltételek szerint az utolsó kifizetési kérelem benyújtásától számított öt évig idegenforgalmi szálláshelyként kellett volna üzemeltetni a felújított ingatlant.  A kifizetés után a hatóság több alkalommal is helyszíni ellenőrzést tartott, és megállapították, hogy az ingatlanban nem szállóvendégek, hanem a vádlott és családja lakik, így a ház idegenforgalmi tevékenység folytatására nem is alkalmas. A vádlott ezt azzal indokolta, hogy saját háza kiégett, lakhatatlanná vált, valójában azonban azt az ingatlant albérletbe adta ki.

A vendégkönyvben vendégek is szerepeltek, akikről a vizsgálat kiderítette, hogy nem valódi szállóvendégek voltak, hanem a vádlott meghívására oda érkező rokonok, akiknek a szállásért nem kellett fizetniük.

A vádlott az állami költségvetésből támogatásként kapott pénzt így nem a támogatási célra használta fel, a vendégházat lakóházként használta, azt szálláshelyként soha nem üzemeltette. A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal ezért kötelezte őt a jogosulatlanul felvett teljes összeg visszafizetésére.

A Balassagyarmati Járási Ügyészség vádiratában jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette miatt felfüggesztett börtönbüntetés kiszabását indítványozta a büntetlen előéletű, a bűncselekmény elkövetését beismerő vádlottal szemben.

Az ügyben a Balassagyarmati Járásbíróság hoz döntést.

[2018.03.02]