2019.január.16

  • Szerda
  • Gusztáv
+6°C
  • Csütörtök
  • 0°C/+10°C
  • Péntek
  • -3°C/+3°C
  • Szombat
  • -6°C/0°C

Herbált, zsályát és kristályt árultak Lajosmizsén

A Bács-Kiskun Megyei Főügyészség vádat emelt jelentős mennyiségű kábítószerre, bűnszövetségben elkövetett kábítószer-kereskedelem és más bűncselekmények miatt öt személlyel – köztük egy házaspárral és tizennégy éves fiával – szemben.

Illusztráció
Illusztráció

A Bács-Kiskun Megyei Főügyészség vádat emelt jelentős mennyiségű kábítószerre, bűnszövetségben elkövetett kábítószer-kereskedelem és más bűncselekmények miatt öt személlyel – köztük egy házaspárral és tizennégy éves fiával – szemben, akik abból éltek, hogy mintegy fél éven keresztül együtt „herbált”, „zsályát” és „kristályt” árultak Lajosmizsén.

A vádirat szerint a lajosmizsei házaspár 2015 őszétől 2016 tavaszáig abból élt, hogy bódító hatású új pszichoaktív anyagnak és kábítószernek minősülő, a köztudatban „kristálynak”, illetve „zsályának” és „herbálnak” nevezett anyagot árult. A házaspár a továbbértékesítésre szánt kábítószert egy harminchét éves jászladányi férfitől vette meg. A családfő az interneten koffeint is beszerzett, és azt a nagyobb nyereség érdekében belekeverte az anyagba. Ezután az így „felütött” kábítószert az akkor  tizennégy éves fiával és az ugyancsak tizennégy éves, náluk élő egyik rokon fiúval együtt adagolta ki. Az értékesítésre és átadásra általában a vádlottak lakásán vagy annak közelében került sor, de többször előfordult, hogy a házaspár megbízásából a tizennégy éves fiúk vitték el a vevőkhöz az árut, és vették át az érte járó pénzt.

A „zsályát” és a „herbált” 500,- Ft/pakk áron, míg a „kristályt” 1.000,- Ft/pakk áron értékesítették.

A családfő 2016. január közepén  ismét „kristályt” rendelt a jászladányi vádlott-társától, aki azt a lakására leszállította. Miután a vádlott koffeinnel összekeverte az anyagot, alumínium fóliákba, pakkokba csomagolta. Időközben azonban a nyomozók a család lakásának környékén intézkedtek, ezért a lebukás elkerülése érdekében a családfő a már kiporciózott anyagot és a digitális mérleget egy nylon táskában az ún. Posta tó partján elrejtette.

Másnap a nyomozók a koffeint, kábítószert és új pszichotróp anyagot tartalmazó csomagot a rejtekhelyen megtalálták és lefoglalták. A lefoglalt anyag hatóanyag-tartalma meghaladta a jelentős mennyiség alsó határát, annak több mint kétszerese volt. A házaspár lakásán tartott házkutatás során további 135 alufóliás csomagot és koffeinport foglaltak le. Kiderült, hogy a feleség nemcsak árulta, de fogyasztotta is a „zsályát”.

A házaspár azzal, hogy a nevelésük alatt álló két tizennégy éves hozzátartozójukat a terjesztésbe bevonták, érzelmi, értelmi, erkölcsi fejlődésüket is veszélyeztették.

A főügyészség öt személlyel szemben emelt vádat: a házaspárt, a jászladányi férfit és a tizennégy éves rokont jelentős mennyiségű kábítószerre elkövetett kábítószer-kereskedelem bűntettével, a tizennégy éves fiukat bűnszövetségben elkövetett új pszichoaktív anyaggal visszaélés bűntettével vádolja. Emellett a házaspárnak kiskorú veszélyeztetésének bűntette miatt is felelnie kell.

A jelenleg előzetes letartóztatásban lévő házaspárral és jászladányi vádlott-társukkal szemben a főügyészség fegyházbüntetés kiszabását, továbbá a kábítószer és a digitális mérleg elkobzását indítványozza. Valamennyi vádlott bűnösségéről a Kecskeméti Törvényszék fog dönteni.

hirpress.hu  mklu

[2018.03.14]