2020.november.24

  • Kedd
  • Emma
+10°C
  • Szerda
  • +6°C/+15°C
  • Csütörtök
  • +7°C/+16°C
  • Péntek
  • +9°C/+17°C

A hadsereg önmagában nem képes kezelni minden biztonsági kihívást

Állami, civil és katonai áldozatvállalásra is szükség van ahhoz, hogy garantálni lehessen a biztonságot.

Fotó: Dévényi Veronika
Fotó: Dévényi Veronika

Állami, civil és katonai áldozatvállalásra is szükség van ahhoz, hogy garantálni lehessen a biztonságot – mondta Szabó István vezérőrnagy, a Honvéd Vezérkar főnök koordinációs helyettese május 9-én, szerdán a Stefánia Palota – Honvéd Kulturális Központban tartott nemzetközi konferencián.

A vezérőrnagy a Nemzeti ellenálló képesség: lehetőségek és kihívások a változó biztonsági környezetben című konferencián elmondott nyitóbeszédében hangsúlyozta: a történelem végül bebizonyította a totalitárius rendszerek életképtelenségét, de máig sok millió embert inspirálnak a szélsőséges nézetek. Bár a legtöbb biztonsági kihívást végül képesek kezelni az egyes nemzetek és a szövetségek, ugyanakkor a szerteágazó ok-okozati rendszerben nagyon nehéz előre megjósolni, hogy egy-egy intézkedés sikeres lesz-e.

Túl gyorsan változik a biztonsági környezet, s önmagukban a katonai képességek nem lehetnek elegendőek minden kihívás kezelésére. Szabó István vezérőrnagy szavai szerint, a NATO is felismerte, hogy elengedhetetlen a civil felkészültség és készenlét a problémák kezelésére, sőt ezekben a helyzetekben az egymásra utaltság az egyik legfontosabb szempont, hiszen a különböző hatóságok és szervezetek csak együttműködve lehetnek igazán hatékonyak. 

Dr. Besenyő János ezredes, a Honvéd Vezérkar Tudományos Kutatóhely osztályvezetője lapunknak elmondta: a szimpóziumot a Magyar Atlanti Tanáccsal és a NATO Kiképzési és Transzformációs Parancsnokságával, valamint az Óbudai Egyetemmel együttműködésben szervezte a kutatóhely. A konferencián mások mellett jelen vannak hazai és külföldi kutatók, NATO-tisztviselők, és a témában érintett szakemberek.

„A nemzeti ellenálló képesség mindennel foglalkozik, ami veszélyt jelenthet az országra, például terror, migráció, természeti katasztrófa, vagy ipari baleset. Az előadók igen széles spektrumot fednek le, s szerepelnek közöttük nemzetközi szakemberek, olasz, lengyel, amerikai, német, izraeli, tehát nagyon sok területről érkeztek” – mondta Besenyő ezredes. Kitért arra is, hogy manapság a különböző biztonsági kihívások együttműködésre késztetik a felelős szervezeteket, így egy „egyszerű” ipari baleset elhárítása is több hatóság, esetleg a hadsereg összehangolt munkáját igényli.  A kétnapos konferencia célja jobban megérteni a leginkább érintettek közötti egymásra utaltságot, felismerni a közös érdekeket, és hozzájárulni az ellenálló képesség fejlesztéséhez. A konferencia eredményei alapján létrehozott oktató programok hozzájárulhatnak az egységtudathoz, a fenyegetések hatékonyabb egyéni és közös felismeréséhez, az együttműködő párbeszédhez, és mind az állampolgárok, mind a társadalom részéről egy elkötelezettebb megközelítést tesznek lehetővé.

mb4a6088ny1.jpg

A rendezvény kiegészíti a NATO-ban, az EU-ban és egyes államokban már folyamatban levő munkát. A konferencián mások mellett jelen volt Monica Shephard, az Amerikai Vezérkar J7 Csoportfőnökség főnökhelyettese, Takács Attila dandártábornok, az MH Hadkiegészítő, Felkészítő és Kiképző Parancsnokság parancsnoka, és prof. rr. Rajnai Zoltán, az Óbudai Egyetem Biztonságtudományi Doktori Iskola vezetője.

hirpress.hu  honvedelem.hu

[2018.05.10]