2019.január.16

  • Szerda
  • Gusztáv
+6°C
  • Csütörtök
  • 0°C/+10°C
  • Péntek
  • -3°C/+3°C
  • Szombat
  • -6°C/0°C

Ez lehet a CEU utolsó budapesti szemesztere

Ha nyáron nem tud megegyezni a Közép-európai Egyetem (CEU) a kormánnyal, Bécsbe költözik, így ez lehet az egyetem utolsó budapesti szemesztere.

Ez lehet a CEU utolsó budapesti szemesztere
Ez lehet a CEU utolsó budapesti szemesztere

Ha nyáron nem tud megegyezni a Közép-európai Egyetem (CEU) a kormánnyal, Bécsbe költözik, így ez lehet az egyetem utolsó budapesti szemesztere - nyilatkozta Michael Ignatieff, a CEU elnök-rektora a Washington Post-nak.

Ugyanakkor az egyetem közleményben azt hangsúlyozza: továbbra is elkötelezett amellett, hogy a kutatásban és oktatásban vállalt misszióját Budapesten folytassa. Ignatieff szerint a CEU teljesítette kötelezettségeit - most a kormányon a sor, hogy tegye meg ugyanezt.

Miután a Nyílt Társadalom Alapítványok bejelentette távozását az országból, a CEU megerősíti, hogy továbbra is elkötelezett amellett, hogy a kutatásban és oktatásban vállalt misszióját Budapesten folytassa, ahol 26 éve van az otthona - közölte kedden az egyetem.

Mint írták, az utóbbi időben erre biztató jeleket láttak: április 13-án magas rangú magyar tisztviselők küldöttsége látogatta meg a CEU amerikai oktatási helyszínét a New York állambeli Bard College-ban, és megbeszéléseket tartottak a CEU vezetőségével. A megbeszéléseken New York Állam Oktatási Hivatalának képviselői is részt vettek.

"A találkozó alapján biztosak vagyunk abban, hogy Egyetemünk maradéktalanul teljesíti a lex CEU amerikai oktatási tevékenységet előíró feltételét. A helyzet rendezéséhez már csak egy lépés szükséges, az, hogy Magyarország kormánya aláírja a 2017 szeptemberében New York állammal közösen véglegesített megállapodástervezetet" - olvasható az egyetem közleményében.  Michael Ignatieff, a CEU elnök-rektora úgy nyilatkozott: teljesítették a magyar felsőoktatási törvény tavaly elfogadott, lex CEU-ként elhíresült módosítása által előírt kötelezettségeket, s most itt az idő, hogy Magyarország kormánya is megtegye ugyanezt.

"A CEU nem kezdhet még egy tanévet ilyen bizonytalan jogi helyzetben. Felszólítjuk a kormányt, hogy a megállapodást haladéktalanul írja alá" - fogalmazott Ignatieff.

"Amíg ez megy, nem lehet hallgatókat vonzani. Nem lehet új embereket felvenni. Elvérzünk" - foglalta össze a helyzetet Ignatieff korábban, egy a Washington Post-nak adott interjúban is. Hiába tettek meg mindent, hogy megfeleljenek a kormány által ötletszerűen alakított feltételeknek, a budapesti működést garantáló államközi szerződést csak nem hajlandó aláírni Orbán Viktor. A határidőt 2019. januárjáig kitolták, így az is elképzelhető, ameddig csak tudja, bizonytalan helyzetben tartaná az egyetemet a kormány. Ha még nyáron nem születik megegyezés, Bécsbe költöznek - tette hozzá.

Ugyan ez Hiába tettek meg mindent, hogy megfeleljenek a kormány által ötletszerűen átszabott feltételeknek - a CEU székhelyállamában, New York államban is létrehozott egy kampuszt -, a budapesti működést garantáló államközi szerződést csak nem hajlandó aláírni Orbán Viktor.

A határidőt legutóbb 2019. januárjáig kitolták, így az is elképzelhető, hogy ameddig csak tudja, bizonytalan helyzetben tartaná az egyetemet a kormány. Ha ezzel elűzi a CEU-t, ez lesz az Európai Unió történetében az első eset, hogy ilyesmi megtörténhet.

[2018.05.15]