2021.január.17

  • Vasárnap
  • Antal
+2°C
  • Hétfő
  • +5°C/+9°C
  • Kedd
  • +5°C/+7°C
  • Szerda
  • +3°C/+5°C

Nemzetközi gyakorlatot tartanak Ócsán

A nem-kinetikus gyakorlat elsődleges célja, hogy harcászati és missziós feladatokra készítse fel a katonákat.

Fotó: honvedelem.hu/Dévényi Veronika - Nemzetközi gyakorlatot tartanak Ócsán
Fotó: honvedelem.hu/Dévényi Veronika - Nemzetközi gyakorlatot tartanak Ócsán

Külföldi és magyar résztvevőkkel kezdődött meg a Soft Caps 2018 az ócsai kiképzőbázison. A nem-kinetikus gyakorlat elsődleges célja, hogy harcászati és missziós feladatokra készítse fel a katonákat – mondta Szilágyi Csaba ezredes, a főszervező, az MH Civil-katonai Együttműködési és Lélektani Műveleti Központ parancsnoka június 7-én, csütörtökön.

Az ezredes a harmadik alkalommal megrendezett, kéthetes felkészítésről elmondta, a magyaron kívül öt nemzet van jelen; a V4-es államokból, vagyis Lengyelországból, Csehországból, Szlovákiából, illetve az Egyesült Államokból, és Németországból érkeztek katonák. A hétfőn indult gyakorlat első hetében a törzsfeladatok kerülnek középpontba, illetve a végrehajtó csoportok közös kiképzést tartanak, s egységesítik a különböző eljárásrendeket, felkészülnek a civilekkel való tárgyalásokra.A CIMIC-es és a PSYOPS-os szakembereket a különleges rendeltetésű katonák segítik, de jelen vannak a civil segélyszervezetek munkatársai is. A második héten már bevonják majd a környező települések polgármestereit, rendőreit és tűzoltóit is, s az ő segítségükkel gyakorolhatják a katonák például a helyes tárgyalástechnikákat. Az idei képzést is egy elképzelt konfliktus mentén építették fel, s alapvetően békemissziós feladatok begyakorlása a fő cél.

Tehát a mintegy százfőnyi résztvevő csoportokban, a CIMIC- és a PSYOPS-képességeket ötvözve dolgozik, a feladatok megtervezésétől azok végrehajtásáig. A már említetteken túl a harctéren való mozgást is begyakorolják a résztvevők, de a fő hangsúly a helyi szervezetekkel, állami és nem állami szereplőkkel való együttműködésen van. Idén tizenegy önkormányzat vesz részt a gyakorlatban – tette hozzá a parancsnok.

hirpress.hu  honvedelem.hu

[2018.06.08]