2020.augusztus.15

  • Szombat
  • Mária
+10°C
  • Vasárnap
  • +6°C/+15°C
  • Hétfő
  • +7°C/+16°C
  • Kedd
  • +9°C/+17°C

Hende Csaba: a gyorsreagálású erõ parancsnokságán biztosan lesznek magyar katonák

Az ukrán válságra válaszként létrehozandó gyorsreagálású NATO-erõ parancsnokságán biztosan lesznek magyar katonák - mondta Hende Csaba honvédelmi miniszter szeptember 7-én, hétfõ reggel a Kossuth Rádió 180 perc címû mûsorában.

Hende Csaba: a gyorsreagálású erõ parancsnokságán biztosan lesznek magyar katonák
Hende Csaba: a gyorsreagálású erõ parancsnokságán biztosan lesznek magyar katonák

A NATO walesi csúcsértekezletén egy új gyorsreagálású alakulat létrehozásáról született megállapodás. Hende Csaba a rádióban elmondta: a több ezer fõs többnemzeti összhaderõnemi alakulat a döntéstõl 2-5 napon belül mozgósítható lesz. A lengyelországi parancsnokságon biztosan lesznek magyar katonák, „a többit meglátjuk” - mondta a tárcavezetõ.

Hende Csaba kitért arra, hogy a NATO 28 tagállamának állam- és kormányfõi nyilatkozatban deklarálták, hogy a védelmi kiadások aránya 2024-ig megközelíti a GDP 2 százalékát. Ezen belül a védelmi költségvetés 20 százalékát a haderõ fejlesztésére kell fordítani. Kérdésre kijelentette: Magyarország ezt vállalta. A honvédelmi miniszter felidézte, hogy a magyar kormány már 2012-ben határozott a védelmi költségvetés szinten tartásáról, majd fokozatos növelésérõl, és kidolgozták a haderõ fejlesztésének terveit. Az Országgyûlésnek kell majd döntenie arról, hogy ezeket a fejlesztéseket meggyorsítsák, illetve növeljék. Mindezek nyomán Magyarország katonai képességei alapvetõen megújuljanak - hangsúlyozta Hende Csaba.

A miniszter szerint jelenleg az egész NATO-nak komoly teendõi vannak. A katonai tervezõknek el kell készíteniük azokat a még hiányzó vészhelyzeti terveket, amelyek kézzelfoghatóbbá teszik azt a biztonsági garanciát, amely a NATO alapszerzõdésének, azon belül is az 5. cikkelynek lényege. A szövetség tagjainak nyújtandó segítség részleteit foglalják írásba, és az elkövetkezõ idõszakban mindezt be is gyakorolják. A NATO áthatolhatatlan falat húz a szövetség keleti határán - emelte ki a miniszter.

Hende Csaba az M1 Ma reggel címû mûsorában szólt arról is, hogy a múlt heti NATO-csúcson Magyarország a pápai bázisrepülõtér fejlesztését is vállalta. Erre mintegy 20 milliárd forintot fordítanak majd. Számos hadgyakorlaton vesznek részt a magyar katonák, a Baltikumba két-két és fél hónapra küldenek egy lövészszázadot. Az ukrán konfliktusban megsérült katonák ápolását és rehabilitációját a magyar honvédegészségügy intézményei is segítik majd - mondta a miniszter.

honvedelem.hu/ hirpress.hu

[2014.09.09]