2020.augusztus.10

  • Hétfő
  • Lörinc
+10°C
  • Kedd
  • +6°C/+15°C
  • Szerda
  • +7°C/+16°C
  • Csütörtök
  • +9°C/+17°C

Szeptember elsõ hete sûrû volt a tûzszerészeknél

A 36. héten, azaz szeptember 1-7. között 50 bejelentés érkezett az MH 1. Honvéd Tûzszerész és Hadihajós Ezred ügyeletére. A szakembereknek ezek közül 16 esetben soron kívül kellett intézkedniük, mivel az elõkerült robbanószerkezetek közvetlenül veszélyeztették az emberi életét.

 Az elõkerült robbanószerkezetek közvetlenül veszélyeztették az emberi életét.
Az elõkerült robbanószerkezetek közvetlenül veszélyeztették az emberi életét.

Várkonyi Melinda fõhadnagy, az alakulat kommunikációs tisztje a honvedelem.hu érdeklõdésére elmondta azt is, hogy a tûzszerészek 2014-ben eddig összesen 1878 bejelentést kaptak.

Szeptember elsején Kisnánára vonultak a tûzszerészek, mivel a település határában található erdõben egy 82 milliméteres, szovjet gyártmányú aknavetõgránátot találtak a túrázók. A második világháborús robbanószerkezetet a Gyurits Tibor fõtörzsõrmester vezette tûzszerészjárõr a közelben kijelölt robbantási területen semmisítette meg.

Szeptember 2-án a fõváros XI. kerületébõl érkezett a bejelentés a tûzszerészügyeletre, hogy a Mûegyetem rakparton, építési munkálatok közben több robbanótestet is találtak. A Kelemen Ferenc fõtörzsõrmester vezette járõr a helyszínrõl egy 7,5 centiméteres, német gyártmányú repeszgránátot, valamint egy 122 milliméteres, szovjet gyártmányú tüzérségi lövedék maradványait szállította el a központi gyûjtõbe.

Ugyanezen a napon Jászjákóhalmán, a Tompa Mihály utcában is akadt dolguk a Magyar Honvédség tûzszerészeinek: útfelújítás közben egy 10,5 centiméteres, német gyártmányú repeszromboló gránát került elõ. A robbanótest beazonosításának idejére a környéket egy kilométeres körben lezárták, az itt található 14 házból a lakosoknak ideiglenesen ki kellett költözniük. A robbanószerkezetet végül a közelben kijelölt robbantási területen semmisítette meg a Gyurits Tibor fõtörzsõrmester vezette tûzszerészjárõr.

Szeptember 3-án Dunaföldvárra vonultak ki a tûzszerészek, mivel a Kereszt utcában, útépítés közben került elõ egy második világháborúból visszamaradt robbanószerkezet. A helyszínre érkezõ tûzszerészjárõr parancsnoka, Horváth Csaba õrnagy egy F1-es kézigránátként azonosította a robbanótestet, amit a közelben kijelölt területen meg is semmisített.

Szeptember 4-én Budapest XII. kerületében, a Gébics utcában egy ötlakásos társasház közös használatú kertjében bukkantak rá egy 7,52-es Mauser gyalogsági lõszerre, amit az Ember István százados vezette tûzszerészjárõr a központi gyûjtõbe szállított.

Szeptember 5-én Budapesten, a Palatinus strandon, sövénytelepítés közben került elõ egy második világháborús robbanószerkezet, amelyrõl késõbb kiderült, hogy egy 82 milliméteres, szovjet gyártmányú aknavetõgránát. A tûzszerész munkálatok idejére a környéket 150 méteres sugarú körben lezárták, a gránátot a Debrõdi Péter százados vezette tûzszerészjárõr a központi gyûjtõbe szállította.

Ugyanezen a napon Kismarján, az Arany János utcában, a vasúti sínpálya felújítása közben találtak rá egy 7,5 centiméteres, német gyártmányú páncéltörõ gránátra, amit a Horváth Csaba õrnagy vezette tûzszerészjárõr a közelben kijelölt robbantási területen semmisített meg.

honvedelem.hu/hirpress.hu

[2014.09.11]