2019.június.19

  • Szerda
  • Gyárfás
+20°C
  • Csütörtök
  • +20°C/+29°C
  • Péntek
  • +22°C/+29°C
  • Szombat
  • +22°C/+30°C

Közszolgálati leépítés

A Magyar Közlönyben megjelentek a 2019. január 1-jei köztisztviselői-közszolgálati létszámleépítés részletei.

Illusztráció
Illusztráció

6810 elbocsátott ember közül a legtöbbeket az Emberi Erőforrások Minisztériumának háttérintézményeitől bocsátanak el, Rogán Antal minisztériumától mennek a legkevesebben.

A minisztériumoknál 2600 fős létszámleépítés következik, ezek előkészítési határideje ez év október vége. A háttérintézményeknél 4210 ember nézhet új foglalkozás után. A minisztériumi létszámlistát az Innovációs és Technológiai Minisztérium vezeti, onnan 517 embernek kell távoznia, második a belügyi tárca 401 fővel. A Rogán Antal által vezetett Miniszterelnöki Kabinetirodától mindössze 10 főt bocsátanak el.

A háttérintézmények közül a legnagyobb "mennyiségi vesztesek" az erőforrástárca alá tartozó, innét 2250 ember megy, de 954-en a Pénzügyminiszter háttérintézményeitől is távoznak - a külügyiektől viszont csak 20-an.

A bürokráciacsökkentés címszó alatt futó intézkedéscsomagban a kormány tervei szerint kevesebb, de jobban megfizetett tisztviselő fog dolgozni a közigazgatásban.

Miközben az elbocsátottak számára külön programirodát állít fel a kormány, az InfoRádiónak nyilatkozó Boros Péterné, a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének elnöke hangsúlyozta, egyelőre nem kaptak választ, hogy miért van szükség létszámleépítésre.

"Gondoskodó elbocsátásról beszél a kormányzat, ugyanakkor jelentős feszültséget okoz, hogy a felmentési időt 2 hónapra csökkentették, így most a több ezer ember elbocsátására a kormánynak is csak ez a 2 hónap áll rendelkezésére, tehát nagyon be van szorítva az érdekegyeztetés" - folytatta, hozzátéve, a leépítéssel párhuzamosan nincs feladatmegvonás, ezért sejtése szerint úgyis fel kell majd tölteni újra a tárcákat és háttérintézményeiket. Az előtt is értetlenül áll, hogy miért nem kapják meg végkielégítésüket azok, akik végül el tudnak helyezkedni.

Bárdos Judit, a Rendvédelmi és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének elnöke az InfoRádiónak azt mondta, a leépítés egy részét a belügynél meg tudják oldani az üres státuszok fel nem töltésével, de az érintettekkel elbeszélgetni összesen 2 hónap van úgy, hogy ebbe 10 munkaszüneti nap beletartozik a tárcánál.

Bárdos megítélése szerint sokakat majd "elengednek nyugdíjba", és lesznek olyanok is, akiket "máshol visszafoglalkoztatnak". A számadatok mögött ott találhatók azok az álláshelyek is, amelyek jelenleg betöltetlenek.

[2018.10.30]