2020.augusztus.15

  • Szombat
  • Mária
+10°C
  • Vasárnap
  • +6°C/+15°C
  • Hétfő
  • +7°C/+16°C
  • Kedd
  • +9°C/+17°C

Az elmúlt héten 54 bejelentést kaptak a tûzszerészek

A 37. héten, azaz szeptember 8−14. között 54 bejelentés érkezett az MH 1. Honvéd Tûzszerész és Hadihajós Ezred ügyeletére. A szakembereknek ezek közül 27 esetben soron kívül kellett intézkedniük, mivel az elõkerült robbanószerkezetek közvetlenül veszélyeztették az emberi életet.

Az elmúlt héten 54 bejelentést kaptak a tûzszerészek
Az elmúlt héten 54 bejelentést kaptak a tûzszerészek

Hadházi Edina szakaszvezetõ, az alakulat kommunikációs fõnökségének munkatársa a honvedelem.hu érdeklõdésére elmondta azt is, hogy a tûzszerészek 2014-ben eddig összesen 1932 bejelentést kaptak.

Szeptember 9-én Kuncsorára vonultak ki a tûzszerészek, mivel a Dózsa György és a Petõfi Sándor utcák keresztezõdésében, az élelmiszerbolt udvarán, bontási és újjáépítési munkálatok közben egy második világháborús robbanószerkezetet találtak. A Sulykovszki Róbert zászlós vezetésével helyszínre érkezett járõr megállapította, hogy egy 7,5 centiméteres, német gyártmányú páncéltörõ gránát került elõ, amit a központi gyûjtõbe szállítottak.

Ugyanezen a napon Szenyéren is akadt dolguk a Magyar Honvédség tûzszerészeinek: a 68-as számú fõút 64-es kilométerszelvényében az út szélét töltötték és erõsítették, mivel az esõ kimosta azt. Az odaszállított földben viszont egy robbanótestet találtak a munkások. Mint kiderült, egy 45 milliméteres, szovjet gyártmányú repeszgránát került elõ, amit az Ember István százados vezette tûzszerészjárõr a központi gyûjtõbe szállított.

Szenyér után Sárisápra vonult ki az Ember István százados vezette tûzszerészjárõr, mivel a Komárom-Esztergom megyei településen, a Fõ úton, a polgármesteri hivatal épületével szemben, a gázvezeték fektetése közben két darab, feltételezhetõen a második világháborúból visszamaradt robbanószerkezet került elõ. A tûzszerészek 82 milliméteres, szovjet gyártmányú aknagránátnak azonosították a szerkezeteket és a központi gyûjtõbe szállították mindkettõt.

Szintén szeptember 9-én a fõváros XI. kerületébe, a Töhötöm utcába is riasztották a Magyar Honvédség tûzszerészeit, mivel egy építkezésen egy 122 milliméteres repesz-romboló gránátot találtak. A gránát hatástalanításának − azaz a gyújtószerkezet kiszerelésének − idejére a környéket 200 méteres sugarú körben lezárták. A Horváth Csaba õrnagy vezette tûzszerészjárõr a kiszerelt gyújtószerkezetet a helyszínen megsemmisítette, míg a gránáttestet a központi gyûjtõbe szállította.

 

honvedelem/hirpress.hu

[2014.09.16]