2020.május.25

  • Hétfő
  • Orbán
+10°C
  • Kedd
  • +6°C/+15°C
  • Szerda
  • +7°C/+16°C
  • Csütörtök
  • +9°C/+17°C

A fegyveres rab elfogásában kiemelkedő és szakszerű teljesítményt nyújtó rendőröket jutalmazták Budapesten

Dr. Balogh János r. vezérőrnagy, országos rendőrfőkapitány megbízásából dr. Töreki Sándor r. vezérőrnagy, bűnügyi országos rendőrfőkapitány-helyettes elismerésben részesítette azokat a rendőröket, akik kiemelkedő és szakszerű teljesítményt nyújtottak a 35 éves Sz. Károly elítélt elfogásában.

A fegyveres rab elfogásában kiemelkedő és szakszerű teljesítményt nyújtó rendőröket jutalmazták Budapesten
A fegyveres rab elfogásában kiemelkedő és szakszerű teljesítményt nyújtó rendőröket jutalmazták Budapesten

Az elismerések átadását megelőzően dr. Terdik Tamás r. ezredes, Budapest rendőrfőkapitánya hangsúlyozta: a Tevékenység-irányítási Központ gyors helyzetfelismerése, az információk gyors átadása, a körözvények szakszerű, pontos, hiteles ismertetése és a kollégák higgadt üldözési magatartása járult hozzá, hogy sem az állampolgárok, sem a rendőrök nem sérültek meg az üldözés során, kizárólag a menekülő elkövető. A bejelentéstől számítva a szökött rabot 35 percen belül elfogtuk. Ezalatt a 35 perc alatt legalább nyolcféle bűncselekményt megvalósított, némelyiket többrendbeli módon. Köszönet illeti az üldözésben részt vevő kollégáimat, a Tevékenység-irányítási Központ dolgozóit, a társszerveket és minden egyes közreműködőt, aki az elfogásban részt vettek, mert ez a közös munka eredményezhette azt, hogy egy ilyen veszélyes bűnözőt 35 percen belül elfogtuk.

A Budapesti Rendőr-főkapitányságra 2019. február 15-én 11 óra 40 perckor érkezett bejelentés arról, hogy a Fővárosi Törvényszék Budapest V., Markó utcai épületében a 35 éves Sz. Károly ítélethirdetés után megütötte a biztonsági felügyelőt, akinek elvette fegyverét. A lábbilincsben lévő fegyveres magával hurcolta a törvényszék biztonsági szolgálatának egy munkatársát, akit az épületből kilépve elengedett. Sz. Károly a Budapest V., Stollár Béla és Bihari János utca kereszteződésénél megállított egy Nissan X-Trail típusú autót, amelynek 63 éves budapesti vezetőjét fegyverrel kényszerítette arra, hogy menekülésében segítse.

A bejelentést követően a BRFK elrendelte a főváros rendőri zárását és hajszát indított a fegyveres menekülő elfogására. A szökevény keresésébe bekapcsolódó rendőrök a Budapest XIV., Hungária körúton figyeltek fel a Nissanra. A fegyveres férfi a túszával együtt a Hungária körúton haladt a Stadion felé, majd a Besnyői utcánál jobbra kanyarodott a Stefánia út irányába. Ezután a Thököly út felé menekült; a férfi végig fegyvert szorított a sofőr fejéhez. A Nissan a Thököly úton haladt a Bosnyák tér irányába, majd tovább a Csömöri úton és a Nyírpalota úton a rendőri zárás eredményeként feltorlódott forgalom miatt az autó megállt. Sz. Károly kiszállt és a XV. kerületi Szentmihályi út és Nyírpalota út kereszteződése felé futott. Közben megkísérelt megszerezni egy másik gépkocsit.

A rendőrök a kereszteződésben érték utol a gyalogosan menekülőt. A közrendvédelmi főosztály munkatársainak felszólítására, majd figyelmeztető lövéseire a fegyveres férfi nem állt meg, a rendőrök több célzott lövést adtak le rá. Sz. Károlyt több lövés találta el, sérülései ellátását a Terrorelhárítási Központ Taktikai Medicina egysége kezdte el, majd átadták a mentőszolgálatnak, akik kórházba vitték.

hirpress.hu  police.hu

[2019.02.18]