2020.augusztus.10

  • Hétfő
  • Lörinc
+10°C
  • Kedd
  • +6°C/+15°C
  • Szerda
  • +7°C/+16°C
  • Csütörtök
  • +9°C/+17°C

Rövid ideig tartó betegség után, 81 éves korában elhunyt Koós János táncdalénekes

A legendás táncdalénekes, Koós János utolsó koncertjén már haláláról beszélt.

Rövid ideig tartó betegség után, 81 éves korában elhunyt Koós János táncdaléneke
Rövid ideig tartó betegség után, 81 éves korában elhunyt Koós János táncdaléneke

Egy interjúban azt mondta, hogy bár családja Gyergyószárhegyen élt, apja éppen Bukarestben dolgozott, amikor várandós felesége meglátogatta, így ott született meg a fiuk. Erdélyből 1941-ben költöztek Miskolcra. A Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola után Zeneművészeti Főiskolán oboa szakon végzett. Az Országos Pénzügyőr Zenekar tagja volt 1957 és 1960 között, majd ezután indult táncdalénekesi karrierje, idézte fel pályája alakulását az MTI.

A pályára gyakorlatilag véletlenül került: egy gólyabálon Vico Torrianit parodizálta, ami olyan jól sikerült, hogy azonnal több fellépésre hívták meg, a szervezők azonban megkérték arra, hogy változtassa meg a nevét. Ettől az évtől kezdve a Kamara Varieté tagjaként dolgozott. A táncdalfesztiválokon hatalmas sikereket aratott három fesztivált megnyerve, legemlékezetesebb dala a Kislány a zongoránál volt. Színészként 1966 és 1970 között három filmben is szerepelt, Az oroszlán ugrani készül, a Bűbájosak és A gyilkos a házban van címűben. A Mikroszkóp Színpad tagja volt 1982-től 1985-ig.

Siófokon a Halló! Itt Balaton! című ORI műsorban 1967-ben léptek fel először Hofi Gézával, akivel énekes–parodista duót alakítva számos sikeres színpadi és televíziós produkciót készített.

Szintén Hofi Gézával és Kovács Katival készítették el 1976-ban a Kell néha egy kis csavargás című zenés rádiójátékot, amely hanglemezen csak 1989-ben jelent meg, és amelyet később más dalok társaságában 1996-ban a Próbálj meg lazítani című CD-n adtak ki. Később a karmesterként szimfonikus zenekart vezényelt a Zeneakadémián, 1999-től televíziós szórakoztató műsorokat vezetett.

Örökzöld slágerei közt szerepel az Annyi ember él a földön, az Én, aki nála jártam, a Kapitány, a Mondjátok meg Máriának, a Nem vagyok teljesen őrült és a Sír a telefon.

Koós János megkapta az Artisjus zenei életműdíját, a Hungarotontól életműlemezt vehetett át, és 2008-ban ő kapta meg elsőként a tiszteletbeli pénzügyőr címet. Szenes Iván-életműdíjjal 2014-ben tüntették ki.

[2019.03.04]