2020.augusztus.15

  • Szombat
  • Mária
+10°C
  • Vasárnap
  • +6°C/+15°C
  • Hétfő
  • +7°C/+16°C
  • Kedd
  • +9°C/+17°C

Nők katonai és kormányzati álláshelyeken a világban

Jelenleg 20 női világvezető működik országuk állam- vagy kormányfőjeként, ami a globális vezetők 6,3 százalékát képviseli

Fotó: Pexels
Fotó: Pexels

Brooke Faulkner írása

A 2018-as félidős választás új oldalra lépett az amerikai kormányzat számára: több nő áll a Kongresszusban, mint valaha. Az NPR szerint  2019-ben rekord 127 nő tart helyet a házban .

Ez egy hatalmas lépés az egyenlőségért, de ez nem az egész kép: Ezek a 127 nő a kongresszusnak csupán 23,7% -át teszik ki. Ez a nemek közötti egyenlőtlenség tökéletesen szemlélteti, hogy mennyire kell még a nemek közötti egyenlőség teljes körű elérése a kormányban.

Ami az amerikai katonai számokat illeti, hasonló képet kapunk. Külkapcsolati Tanács adatai  azt mutatják, hogy a nők mindössze 16 százaléka az aktív munkatársaknak. És mivel a hadsereg a mai önkéntes erővé vált, a  nők szerepe megváltozott vele. Az Öböl-háború alatt például az első női pilóták harci küldetéseket repültek. 2013-ig nem került sor a nők elleni küzdelem tilalmának betiltására. 

De vajon a katonai és kormányzati szereplők amerikai adatai tükrözik-e a világ többi részét? Nem pontosan, de egy dolog, amit tudunk, az, hogy minden nő, függetlenül az iparágtól, valószínűleg valamilyen diszkriminációval szembesül a nemük alapján. 

A Wakanda-hatás: a világ inkluzív serege

Amikor a Black Panther című filmbajnokságot 2019-ben választották az Akadémiai Díjak legjobb képének jelölésére, meglehetősen sok kritikát kapott. Néhány kritikus megkérdőjelezte a szuperhős film érdemeit, míg mások problémát jelentettek a katonai és királyi családok ábrázolásával a film fiktív országában Wakandában - különös tekintettel  arra, hogy a nőket nagy tiszteletben tartották és egymás mellett harcolták férfiakkal.  

Black Panther úgynevezett „nyílt feminizmusa” sok amerikai nézővel akadt meg akkordon, de az erős női jelenlétű hadsereg nem új ötlet a világ más részein. A harcban lévő nők semmi új sem Izraelben, Norvégiában, Ausztráliában és Új-Zélandon. Norvégia 2017-ben valóban főcímekre tett szert, amikor  bevezette a Jegertroppen nevűminden női női erők egységét .

Más országok azonban  katonai nemek közötti egyenlőtlenséggel rendelkeznek , ami megegyezik az USA-val. A világ legnagyobb hadserege, a becslések szerint 1,6 millió csapattal. Ezek közül csak körülbelül 5% nő. És Oroszországban a nők az orosz fegyveres erők 10% -át teszik ki.

Továbbá a női államfők kevés és messze vannak. Jelenleg  20 női világvezető működik országuk állam- vagy kormányfőjeként, ami a globális vezetők 6,3 százalékát képviseli  Ezek közé tartoznak a Zimbabwéből származó Sahle-Work Zewde és az Egyesült Királyság miniszterelnöke, Theresa May. Mégis, a pozíciótól függetlenül a nők még mindig kevesebbet fizetnek, mint a férfiak. 

A nemek közötti megkülönböztetés és az egyenlő díjazás

1963-ban Kennedy amerikai elnök aláírta az egyenlő díjazásról szóló törvényt. Ugyanakkor 2019-ben még mindig fennáll a  férfiak és a nők közötti fizetési különbség . Míg a nemek közötti különbség e jogszabály elfogadása óta szűkült, az az elmúlt 15 évben viszonylag stabil maradt. Jelenleg a kutatások azt mutatják, hogy a nők mintegy 82% -át keresik, amit a férfiak keresnek, függetlenül a megszállástól. 

Érdekes, hogy az amerikai hadsereg a nemek közötti bérszakadék nélküli nagy munkaadó példája. Ugyanolyan rangú női és férfi katonák ugyanolyan díjat kapnak.

A jövedelemkülönbség a munkahelyi nemi megkülönböztetés egyik legnyilvánvalóbb példája  Mások magukban foglalják a nem megfelelő interjúkérdéseket, a felelősség csökkenését, és a nehézségeket, amikor a létrát magasabb pozícióba mozgatják. 

A munkahelyi hátrányos megkülönböztetés a cis nőket, valamint a transznemű nőket minden szakmában érinti, beleértve a katonákat is. 2017 júliusában Trump amerikai elnök közölte, hogy a közigazgatás azon dolgozik, hogy  megtiltja a transznemű embereket a katonai szolgálatban . Más iparágakban a transznemű diszkrimináció is előfordul. A Nemek Közötti Egyenlőség Nemzeti Központja szerint a transzneműek mintegy 50 százaléka  beszámol, hogy zaklatják a munkát . A szervezet úgy véli, hogy a nemek közötti megkülönböztetés elleni törvényeket kell alkalmazni a transznemű egyének védelmére.

A nemi sokszínűség kihívása

A munkahelyi zaklatás mindennapos fenyegetést jelent a cisz és a transznemű nők számára, függetlenül az iparágtól. Amint láttuk, az amerikai hadsereg nem egy nagyon változatos munkaerőből áll. Minden vállalkozás tulajdonosának és vezetőjének, a hadseregnek és máshol a legjobb érdeke, hogy sokszínű munkahelyet teremtsen.

A tanulmányok azt mutatják, hogy  a sokszínű munkahely számos előnnyel rendelkezik , beleértve a termelékenység növelését és a megőrzés javítását. A megnövekedett problémamegoldás és a kreativitás sokféle munkahelyről is származhat, ahol a férfiak és a nők egymás mellett szolgálnak. Mivel a nők a világ népességének valamivel több mint felét alkotják, a nők és a katonai állások hiánya jelezheti, hogy a nemi megkülönböztetés életben van és jól működik. Míg a 2018-as félidős választások és a nőknek a harci szerepekben való részvétele a helyes irányba tett lépések, még mindig hosszú utat kell tennünk a nemek közötti egyenlőség kérdésében.

Brooke Faulkner író és anya a Csendes-óceán északnyugati részén. Az ő és családja számára fontos kérdésekről ír, abban a reményben, hogy a tudás terjesztése segít az embereknek az életüket befolyásoló döntések meghozatalában. Többet találhat az írásról a  folytonos  vagy a  Twitteren !

hirpress.hu  KRIFKA

[2019.03.16]