2021.augusztus.2

  • Hétfő
  • Lehel

Ezek Magyarország legveszélyesebb szakmái

A híradásokban hetente találkozhatunk olyan információkkal, miszerint menőket, orvosokat támadnak meg gyakran tudatmódosító szer hatása alatt állók, de az sem ritka, ha feldühödött szülők vagy diákok esnek neki a pedagógusoknak.

Ezek Magyarország legveszélyesebb szakmái

A szakértő  szerint a legveszélyesebb hivatást űzők számára az önvédelmi technikák elsajátítása mellett a gyors helyzetfelismerés a kulcsa a támadási szituációk elkerülésének.

Számos olyan segítő szakma van Magyarországon, amelyben a dolgozók különösen nagy veszélynek vannak kitéve. A híradásokban hetente találkozhatunk olyan információkkal, miszerint menőket, orvosokat támadnak meg gyakran tudatmódosító szer hatása alatt állók, de az sem ritka, ha feldühödött szülők vagy diákok esnek neki a pedagógusoknak.

- Ügyfélszolgálatosok, mentők, pszichológusok, gyermekvédelemisek, védőnők, pedagógusok. Ők azok, akik különösen nagy veszélynek vannak kitéve a mindennapokban – mondja Kovács Ildikó önvédelmi szakértő, aki szerint a veszély oka a legtöbb esetben a konfrontációban keresendő.

- Évek óta rendszeresen tartok önvédelmi képzést mentőknek és pszichiátriai dolgozóknak, akiktől megdöbbentő történeteket hallottam. Éppen ezért rendkívül fontosnak tartom, hogy felhívjam a figyelmet arra: ne hagyják, hogy kiszolgáltatott helyzetbe kerüljenek az önkontrollt elvesztő szülőkkel vagy éppen kezelésre szorulók, kábítószer vagy alkohol hatása alatt állókkal szemben – magyarázza a szakértő.

Kiemeli azonban, hogy ezeket a hivatásokat űzőknek teljesen más önvédelmi technikákat kell elsajátítaniuk, mint azoknak, akik életvitelük, vagy egyszerűen saját magukkal szembeni felelősségvállalásuk jegyében iratkoznak be egy tanfolyamra. A segítő szakmákban dolgozókat érő esetleges támadás esetén ugyanis nem a visszatámadás a legfontosabb, hanem az, hogy csökkentsék a sérülés-veszélyt.

- Az ütés és rúgástechnikák alkalmazása helyett lefogásokat szükséges elsajátítani. Megtanítjuk számukra azt, hogyan tolják el maguktól a támadót, milyen akupresszúrás pontokra gyakorolt nyomással tudnak kiszabadulni egy esetleges szorításból. Fontos, hogy elsajátítsák azt is, hogyan tudják a saját testi épségüket védeni és azt is, hogy miként kerülhetnek ki a leggyorsabban a veszélyes helyzetből – húzza alá Kovács Ildikó.

A szakértő szerint azonban a legfontosabb, hogy az érintettek már a tényleges támadást megelőzően felismerjék a helyzetet és ki is tudjanak kerülni belőle, miközben segítséget kérnek a környezetüktől és valós időben jelentik az esetet a központ, vagy a rendőrség számára. Az önvédelmi oktató szerint már néhány hónapos tréningsorozat felkészítheti mentálisan és fizikailag is az érintetteket arra, hogy megfelelően tudjanak reagálni a támadási szituációkban hogy segítő munkájukat biztonságosabb körülmények között végezhessék.

Névjegy

Kovács Ildikó önvédelmi szakértő közel másfél évtizede űz többféle harcművészeti stílust és küzdősportot, nyolc éve pedig speciális, női önvédelmi képzéseket is tart. Évente mintegy 150 előképzettséggel nem rendelkező tanítványt készít fel fizikálisan és mentálisan. A képzésein elsajátított védekező technikákat a résztvevők éles helyzetekben is eredményesen alkalmazzák. Úgy véli: az önvédelem olyan tudás, amelyet mindenkinek el kellene sajátítania.

[2019.03.21]