2020.augusztus.11

  • Kedd
  • Zsuzsanna
+10°C
  • Szerda
  • +6°C/+15°C
  • Csütörtök
  • +7°C/+16°C
  • Péntek
  • +9°C/+17°C

A közös kiképzések erõsítik a regionális biztonságot

Aleksandar Živkoviæ altábornagy, a szerb szárazföldi csapatok parancsnoka és dr. Böröndi Gábor dandártábornok, az MH Összhaderõnemi Parancsnokság szárazföldi haderõnem fõnöke szeptember 18-án, csütörtökön megtekintették az Iron Cat 2014 nevû, közös szerb−magyar hadihajós, éles légvédelmi lõgyakorlatot, ami a Közös Fellépés 2014 gyakorlatsorozat része.

A közös kiképzések erõsítik a regionális biztonságot
A közös kiképzések erõsítik a regionális biztonságot

A látogatónapon az MH 1. Honvéd Tûzszerész és Hadihajós Ezred hadihajós alosztálya és a szerb folyami flottilla huszonöt fõs állománya adott számot felkészültségérõl és tudásáról. Az éleslövészetet követõen a tábornokok a két legjobb lövõnek – Vojislav Kovaæeviæ õrvezetõnek és Tarlós Tamás õrmesternek − elismeréseket adtak át.

Aleksandar Živkoviæ altábornagy rövid beszédében méltatta a katonák teljesítményét. Hangsúlyozta: a két állomány évrõl évre bizonyítja, hogy profi és képes összetett feladatok ellátására. „A továbbiakban is ebbe az irányba szeretnénk haladni, és ezek a közös kiképzések erõsítik a regionális biztonságot” – szögezte le a parancsnok.

Böröndi Gábor dandártábornok szintén megköszönte a katonák professzionális teljesítményét. Véleménye szerint a közös kiképzés erõsíti a két haderõ közötti barátságot. Mint mondta, a tervek szerint jövõre Szerbiában vízrõl, légi célokra fognak lõni.

A honvedelem.hu kérdésére válaszolva Kürti Dezsõ alezredes, az MH 1. Honvéd Tûzszerész és Hadihajós Ezred megbízott parancsnoka elmondta: õ kiválóra értékeli a mai lövészetet, annál is inkább, mert az egyik Meteor-célanyag megsemmisült.

Mint arról korábban beszámoltunk, a két nemzet katonái, a „nullaponti” lõ- és gyakorlótéren, az AM aknamentesítõ hajók PAV-1 és PAV-4 típusú légvédelmi gépágyúival hajtanak végre éleslövészetet földi és légi célpontokra. A lövészet célja, hogy a magyar és szerb hadihajós állomány közösen gyakorolja a légvédelmi gépágyúkkal való tüzelés szabályait, folyamatát, valamint hatásbemutatón keresztül megismerje a légvédelmi gépágyúhoz rendszeresített különbözõ típusú lõszerek rombolóhatását.

 

honvedelem.hu/hirpress.hu

[2014.09.18]