2020.augusztus.9

  • Vasárnap
  • Emőd
+10°C
  • Hétfő
  • +6°C/+15°C
  • Kedd
  • +7°C/+16°C
  • Szerda
  • +9°C/+17°C

A Linkin Park öngyilkos énekeséről is megemlékeztek a drogellenes futáson

A művész 2017-ben alkoholos, és gyógyszeres befolyásoltság alatt öngyilkosságot követett el.

A Linkin Park öngyilkos énekeséről is megemlékeztek a drogellenes futáson
A Linkin Park öngyilkos énekeséről is megemlékeztek a drogellenes futáson

Megemlékeztek a Linkin Park tragikusan elhunyt énekeséről Chester Bennington-ról a Drogmentes Magyarországért Maraton csapattagjai. A legendás zenész lelki problémái elől a drog- és alkoholfüggőségbe menekült, de ez nem jelentett megoldást. 

A művész 2017-ben alkoholos, és gyógyszeres befolyásoltság alatt öngyilkosságot követett el. Egy művész halála mindig óriási veszteség, főleg, ha ilyen korai és értelmetlen. A helyzet súlyos, hiszen negyedik, egymást követő éve nő a kábítószer-túladagolás okozta halálozások száma. Európában csak 2016-ban ez 9138 elveszett életet jelentett.

Április 27-én szombaton délben indult útjára a 18. Drogmentes Magyarországért Maraton. A Start rendezvény színpada a Deák Ferenc tér melletti Városháza parkban lett felállítva. Számos hazai híresség vett részt, sőt, fellépett a rendezvényen azèrt, hogy kiálljon a drogok ellen, a megelőzés mellett. A rendezvény után a több száz fős tömeg sétával követte a maratoni csapatot a Ferenciek teréig, ott a sétálóktól elbúcsúztak és onnan futással folytatták útjukat tovább azokkal, akik még hosszan együtt futottak, bicikliztek, rollereztek a maratoni csapatot egészen Budapest határáig kísérve. Az utakon a járókelők kitörő örömmel, tapssal motiválták őket. Ezzel ismét megkezdődött a közkedvelt 42 napos drogprevenciós rendezvénysorozat. A futást kisérő „zeneautóból” nem maradhattak ki a Linkin Park slágerei sem.

Az először 2002 márciusában megszervezett Drogmentes Magyarországért Maraton egy 42 napos futás, hazánk egyetlen, eredményekben gazdag drogprevenciós rendezvénysorozata. A 12 futóból álló csapat a hagyományokhoz híven 2100 km-t fog futni, és betérnek minden olyan városba, faluba, iskolába (több mint 300 településre), ahová szeretettel hívták őket drogfelvilágosító előadást tartani, drogmentes kapitányokat avatni. Most már Európa legnagyobb sporttal egybekötött drogmegelöző kampányaként a 18 éves Drogmentes Magyarországért Maraton csapata azon dolgozik, hogy minél több fiatal megismerje a drogok valós veszélyeit, és tartalmas célokat tűzzön ki az életében. 

A már lassan két évtizedes hagyományt folytatva az idei Start rendezvényt a 18 éves maraton számos fővédnöke, VIP és művész barátja is meglátogatta. Kegye János pánsípművész, aki az első pillanattól támogatója a drogmentességnek, két gyönyörű számmal készült a mai napra, mint ahogy Dr. Komáromi István is a drogok ellen írott dalát énekelte el, felhívva a figyelmet arra, hogy a drogprobléma a közös ügyünk. Ezt ő testközelből tudja, hiszen hosszú időn keresztül volt Pest megye rendőrfőkapitánya. Pethő Kincső színművész, a Vörös veréb c. amerikai film egyik szereplője felolvasta a Drogmentes Magyarországért Maraton kiáltványát. Akkoriban és manapság is tapasztalja, hogy milyen komoly megoldatlan probléma ez. A rendezvényen Németh Gergő a maraton csapatkapitánya is felszólalt és elmondta, hogy az oktatással tudunk változást hozni a Magyarországi droghelyzet kezelésében. A Drogmentes Magyarországért csapata idén június 9-én tér vissza Budapestre.

[2019.04.30]