2020.július.7

  • Kedd
  • Appolónia
+10°C
  • Szerda
  • +6°C/+15°C
  • Csütörtök
  • +7°C/+16°C
  • Péntek
  • +9°C/+17°C

Lemondott az osztrák alkancellár az ibizai videó miatt

Péntek este kerültek elő azok a videók a Heinz-Christian Strache osztrák alkancellárról, amiben közbeszerzéseket ajánl állítólagos orosz befektetőknek,.

Lemondott az osztrák alkancellár az ibizai videó miatt
Lemondott az osztrák alkancellár az ibizai videó miatt

Péntek este kerültek elő azok a videók a Heinz-Christian Strache osztrák alkancellárról, amiben közbeszerzéseket ajánl állítólagos orosz befektetőknek, ha megveszik a legnagyobb osztrák bulvárlapot a pártjának. Valamint arra is ötleteket adott, hogyan támogathatnák a törvényeket megkerülve az Osztrák Szabadságpártot (FPÖ) egy alapítványok keresztül. 

Szombat délben, miután Sebastian Kurz kancellárral tárgyalt, Strache  lemondott az alkancellárságról és az Osztrák Szabadságpárt vezetéséről. Valamint bocsánatot kért a viselkedésért, ami a videókon látható. Elmondta, hogy részeg volt, és külön bocsánatot kért a feleségétől a macsós viselkedésmiatt. Józanon megnézve már kifejezetten kínosnak tartja az akkori viselkedését. „Úgy viselkedtem, mint egy hencegő tini”- tette hozzá. 

A párt vezetését várhatóan Norbert Hofer, a párt korábbi köztársaságielnök-jelöltje veszi át.  

Strache egy titkosszolgálati akció áldozatának tartja magát, aminek a célja, hogy szétrobbantsák az osztrák kormányt. Azért mond le, mert nem akarja, hogy a személye miatt essen szét a kormány. Ugyanakkor beismerte, hogy hibázott, amikor az ibizai villában tárgyalt. hangsúlyozta, hogy a beszélgetés közben többször visszatért arra, hogy a jogállami szabályokat be kell tartani.

Egyben azt követeli, hogy a teljes felvételt hozzák nyilvánosságra. Szerinte illegális eszközökkel akarták őt és Johann Gudenust, az FPÖ frakcióvezetőjét bűncselekményekre rávenni. Hozzátette, hogy a magát milliárdosnak kiadó nővel csak akkor találkozott, és adományokat sem küldtek a pártjának. 

[2019.05.19]