2021.augusztus.2

  • Hétfő
  • Lehel

Lemondott az osztrák alkancellár az ibizai videó miatt

Péntek este kerültek elő azok a videók a Heinz-Christian Strache osztrák alkancellárról, amiben közbeszerzéseket ajánl állítólagos orosz befektetőknek,.

Lemondott az osztrák alkancellár az ibizai videó miatt

Péntek este kerültek elő azok a videók a Heinz-Christian Strache osztrák alkancellárról, amiben közbeszerzéseket ajánl állítólagos orosz befektetőknek, ha megveszik a legnagyobb osztrák bulvárlapot a pártjának. Valamint arra is ötleteket adott, hogyan támogathatnák a törvényeket megkerülve az Osztrák Szabadságpártot (FPÖ) egy alapítványok keresztül. 

Szombat délben, miután Sebastian Kurz kancellárral tárgyalt, Strache  lemondott az alkancellárságról és az Osztrák Szabadságpárt vezetéséről. Valamint bocsánatot kért a viselkedésért, ami a videókon látható. Elmondta, hogy részeg volt, és külön bocsánatot kért a feleségétől a macsós viselkedésmiatt. Józanon megnézve már kifejezetten kínosnak tartja az akkori viselkedését. „Úgy viselkedtem, mint egy hencegő tini”- tette hozzá. 

A párt vezetését várhatóan Norbert Hofer, a párt korábbi köztársaságielnök-jelöltje veszi át.  

Strache egy titkosszolgálati akció áldozatának tartja magát, aminek a célja, hogy szétrobbantsák az osztrák kormányt. Azért mond le, mert nem akarja, hogy a személye miatt essen szét a kormány. Ugyanakkor beismerte, hogy hibázott, amikor az ibizai villában tárgyalt. hangsúlyozta, hogy a beszélgetés közben többször visszatért arra, hogy a jogállami szabályokat be kell tartani.

Egyben azt követeli, hogy a teljes felvételt hozzák nyilvánosságra. Szerinte illegális eszközökkel akarták őt és Johann Gudenust, az FPÖ frakcióvezetőjét bűncselekményekre rávenni. Hozzátette, hogy a magát milliárdosnak kiadó nővel csak akkor találkozott, és adományokat sem küldtek a pártjának. 

[2019.05.19]