2021.május.7

  • Péntek
  • Gizella

Kórházban segítettek

Gyógyuló gyerekeknek vittek ajándékot a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) kommunikációs osztályának munkatársai.

Fotó: Béres Márton

Három rendőrautó érkezett június 4-én délután a Szent János Kórház gyermeksebészet és traumatológiai osztálya elé. Utasai ezúttal nem azért jöttek, hogy valamilyen hivatalos ügyben intézkedjenek, mindössze segíteni akartak dr. Kőnig Róbert gyermeksebésznek, aki a gyógyítás során ajándékokkal szokta megnyugtatni és feloldani a gyerekeket. A kék-fehér autóval tehát ajándékokat meg élményt hoztak.

Mindenesetre fura látvány volt a két testpáncélba öltözött rendőr, akik a kommunikációs osztály munkatársaival, kezükben hatalmas, ajándékokat rejtő dobozokkal látogatták végig a kórtermeket. Volt, aki nem tudta hová tenni a váratlanul felbukkanó vendégeket, más filmforgatásra gyanakodott.

A közösségi médiában olvastuk az osztályon dolgozó Kőnig doktor felhívását, amelyben azt írta, hogy szívesen fogadja azokat a feleslegessé vált kisebb játékokat, amelyek örömet okozhatnak a beteg gyerekeknek – mondja Nothoff Ingrid őrnagy, a Budapesti Rendőr-főkapitányság kommunikációs munkatársa.

Gergő mindenesetre örül a látogatóknak, és az ajándékoknak is. Meséli: éppen nyolcadik születésnapját ünnepelné ezen a napon, ha nem kórházban kellene töltenie az idejét. A balesetére nem szívesen emlékezik vissza, de azért elmondja, hogy néhány barátjával színházba vitték őket Budapestre, a Ruminit nézték meg, és amikor mentek hazafelé Biatorbágyra, karamboloztak. Elég érzékletesen meséli el a balesetet, de szerencsére neki nem lett nagy baja, a biztonsági öv megfogta. Agyrázkódás, az öv által okozott komoly véraláfutások, lényegében ennyivel megúszta. És mekkora szerencse, hogy ő már nagyon kicsi korában megtanulta, milyen fontos a biztonsági öv használata, ezúttal is az volt az első dolga, amikor kocsiba ült, hogy bekösse azt.

A folyosón hatalmas mesefestmény, odébb gyermekek rajzai, festményei, a Randevú az állatokkal című vicces kép és egy két részből álló, elgondolkodtató rajz. Az első kocka a szomorú fát ábrázolja, amit éppen kivágnak, a másik a boldog fát, aminek a tövébe virágokat ültetnek. Jön aztán dr. Kőnig Róbert gyermeksebész szakorvos is, akin látszik, hogy nem akar az általa kezelt gyerekek előtt szigorú, ijesztő doktor úrnak látszani: mókás pólóban dolgozik, a pólón lévő ábrán éppen kiszabadul a dzsinn a palackból.

Igyekszünk gyerekbarát környezetet biztosítani, és bátorítani a kicsiket azzal, hogy a vizsgálat előtt vagy után ajándékokat adunk nekik – mondja Kőnig doktor. – Néhány éve kezdtem ezt el, és azt tapasztaltam, hogy a gyógyítás folyamatában nagyon bevált. A gyerekek megnyugszanak és együttműködőbbek lesznek. Mert ők nem mindig értik az összefüggést a kezelés kényelmetlenségei, fájdalmai és a végeredmény között. De ha a kettő közé beiktatunk egy élményt, egy ajándékozást, akkor megteremthetjük a hidat. Közzétettem az internetes közösségi médiában egy felhívást, amelyben arra kértem mindenkit, hogy amennyiben akad otthon felesleges gyerekjáték, hozza el nekünk, segítve ezzel a gyógyító munkát. Egyetlen nap alatt telt meg az összes raktárunk, és nagyon jó érzés megtapasztalni ezt a segítőkészséget például a rendőrök részéről is.

Kimegyünk aztán a kórházi osztály elé, azok a gyerekek, akik nincsenek ágyhoz kötve, ugyancsak kisétálnak a rendőrökkel. Beülnek a szolgálati autóba, villognak, pár pillanatra még a szirénát is bekapcsolhatják, felpróbálják a testpáncélt, mókáznak a zsarukkal.

Előttünk egy tolókocsiban a hat és fél éves Zalán, aki április utolsó napján szenvedett biciklibalesetet Bényén. Egy kisteherautó ütötte el, eltört a karja és a lába. Zalán ül a tolókocsiban, a keze már rendben van, az egyik lábából azonban jókora fémrudak állnak ki. Ezek segítik őt a gyógyulásban, meg talán az az élmény is, amit a Szent János Kórház gyermeksebészet és traumatológiai osztályán megjelenő rendőrök okoztak neki. Kicsit lehetett örülni, kíváncsiskodni, közelről rácsodálkozni a testpáncélos rendőrökre, egyszóval néhány percre el lehetett felejteni azt a kisteherautót, ami jött, jött, és egyre közelebb volt.

hirpress.hu  Trencsényi Zoltán

[2019.06.19]