2019.szeptember.22

  • Vasárnap
  • Móric
+7°C
  • Hétfő
  • +8°C/+22°C
  • Kedd
  • +15°C/+19°C
  • Szerda
  • +14°C/+21°C

Nem maradt el a botrány az Európai Parlament alakuló ülésén

Este tízig kaptak haladékot a frakciók, hogy megnevezzék jelöltjeiket az elnöki posztra.

Este tízig kaptak haladékot a frakciók, hogy megnevezzék jelöltjeiket az elnöki posztra.
Este tízig kaptak haladékot a frakciók, hogy megnevezzék jelöltjeiket az elnöki posztra.

Mindössze félórás volt az új Európai Parlament nyitó ülése Strasbourgban, ahol először Antonio Tajani volt elnök mondott beszédet, a képviselők meghallgatták az Örömódát, majd a képviselőcsoportok azonnal el is vonultak, hogy megvitassák, kit jelöljenek a parlament élére.

A sietség – és persze a rövidebb ülés – egyáltalán nem véletlen, a frakciók ma este 10 óráig kaptak haladékot, hogy megnevezzék elnökjelöltjüket,

akiről a módosított menetrend szerint már szerda reggel 9 órakor szavazni kell. A választás nem lesz olyan egyszerű, hiszen addig a ma délelőtt 11 óra után kezdődő uniós csúcstalálkozón meg kell egyezni az Európai Bizottság elnökének személyéről – a módosítást már eleve az indokolta, hogy várható volt: kedd reggelig nem lesz itt megállapodás.

A két pozíció között azért lehet összefüggés, mert a legutóbbi hírek szerint az Európai Néppárt jelöltje a bizottsági elnöki címre, Manfred Weber vigaszágon az EP elnökségét kaphatná meg, csakhogy még ő is versenyben van a bizottság élére.

Az Európai Parlamentbe május 23-26-a között szavazták meg a 751 képviselőt – akikből egyelőre nem mindenki foglalhatta el a helyét, hiszen az Európai Katalán Demokrata Párt képviseletében Carles Puigdemont volt katalán miniszterelnök, Antoni Comín és Oriol Junqueras hiába nyertek mandátumot, nem ülhetnek be az ülésterembe.

A szigorú házszabály ellenére a katalán képviselők már a nyitóülésen botrányt okoztak azzal, hogy Puidgdemont arcképét ábrázoló posztereket vittek magukkal az ülésterembe. Nem ők voltak azonban az egyetlenek, akik felrúgták a szabályokat: a Brexit-párt képviselői a teremnek háttal állták végig az ünnepélyes megnyitót.- irta a hvg.hu

hirpress.hu  hvg 

[2019.07.02]