2021.augusztus.2

  • Hétfő
  • Lehel

Elhagytak egy pendrive-ot, rajta a BRFK összes rendőrének adataival

A személyes adatokat tartalmazó dokumentumokat nem a szolgálati, hanem magáncélra használt adathordozóra másolták át, és nem alkalmaztak semmilyen biztonsági intézkedést.

Elhagytak egy pendrive-ot, rajta a BRFK összes rendőrének adataival

Ötmillió forintra bírságolta a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság a Budapesti Rendőr-főkapitányságot, mert elveszítettek egy 4 GB-os pendrive-ot, amin fent volt a BRFK teljes nevesített személyzeti állománytáblája – szúrta ki az erről szóló határozatot az Index.

Az adatok között ott volt a rendőrök születési neve, születési ideje, anyja neve, TAJ száma, beosztása és munkaköre.

A főkapitányság munkatársa még januárba vitte magával a pendrive-ot egy értekezletre. Az adathordozót a kulcskarikájára fűzte, a kulcsot pedig magával vitte a szállodai szobájába. Másnap kijelentkezett a szállodából, majd egy rövid gyorsétteremi kitérő után visszatért a budapesti szolgálati helyére, ekkor vette észre: nincs meg pendrive.

Még aznap jelentette az elöljárójának, hogy nyoma veszett az adathordozónak. Rögtön megindult a telefonálgatás, felhívták a szállodát és a gyorsétteremet is, azonban mindhiába.

A pórul járt rendőr a személyes adatokat tartalmazó dokumentumokat nem a szolgálati, hanem magáncélra használt adathordozóra másolta át, és nem alkalmazott semmilyen biztonsági intézkedést a tárolt adatokkal kapcsolatban, ezért vele szemben fegyelmi eljárás indult. A pendrive azóta sem került elő.

[2019.07.12]