2021.augusztus.2

  • Hétfő
  • Lehel

Nem mindig jó, ha rendőrei jogszerűen járnak el- mondta a karcagi rendőrkapitány

Az Index szerkesztőségéhez eljutott egy felvétel, amin a karcagi rendőrkapitányságot vezető Teleki Zoltán rendőr alezredes hallható, amint a „differenciált intézkedés” lehetőségére emlékezteti beosztottait.

Nem mindig jó, ha rendőrei jogszerűen járnak el- mondta a karcagi rendőrkapitány

Egy érdekes hangfelvétel jutott el az Index szerkesztőségéhez, amint a karcagi rendőrkapitányságot vezető Teleki Zoltán rendőr alezredes hallható, aki a „differenciált intézkedés” lehetőségére emlékezteti a beosztottait.

Arról beszél például, hogy hagyják békén a kórházigazgatót, ha tilosban parkol, mert ha összevesznek, akkor a rendőrség sem kap majd szívességeket. Erről azt követően beszélt az alezredes beosztottjainak, hogy egy óvatlan rendőr feljelentette Nagyné László Erzsébetet, a karcagi Kátai Gábor Kórház főigazgatóját, amiért a mozgássérültek számára kialakított parkolóhelyen jogtalanul és szabálytalanul parkolt.

Hiába volt jogszerű a rendőri intézkedés, a portál szerint a rendőrkapitányság vezetője finoman szólva sem repesett az örömtől, amikor értesítették az ügyről.

Én nem mondtam, hogy üssétek agyon a várost. Én azt mondtam, hogy differenciálni kell. Engem nem érdekel, ha nincs följelentésetek, nincs ilyen kvóta már – kelt ki magából Teleki Zoltán a felvételen, amit jogi és forrásvédelmi okokból nem tett közzé az Index.

A karcagi rendőrkapitányság vezetőjének szavaiból az is kiderül, mire gondol pontosan akkor, amikor a „differenciált intézkedés” fontossága mellett érvel: előbb meg kell tudni, kié az autó, bírságolni vagy feljelentést tenni csak ez után szabad. Persze kizárólag akkor, ha nem „normális” ember a tulajdonos.

Vannak viszont olyan karcagiak, akiket név szerint is említ Teleki, akiket üssék-vágják, jelentsék fel, és fogják meg. Az elhangzott nevek a cikk szerint visszaeső, problémás bűnözők nevei.

Az alezredessel vitába szálló beosztottak megpróbálták Teleki figyelmét felhívni arra, hogy a korrupció eufemizmusaként használt differenciált intézkedés, amit elvárna tőlük, nemcsak következetlen gyakorlatot teremt, meg sem valósítható. Az intézkedő rendőrök számára ugyanis sokszor egyetlen névből nem világos,  hogy kiről van szó, hogy mennyire fontos, vagy az alezredes szavaival élve „normális” ember az, akivel szemben intézkedni kellene.

Hiába jártok el jogszerűen. Ez nem szül jót, mert utána, ha valamit kérni akarunk, hogy könnyebb legyen nektek, az állománynak, majd egy jó nagy fityiszt mutatnak be nekem. Aztán nem fogom tudni elintézni, hogy orvoshoz menjetek, hogy a vérvétel meglegyen – hallható a felvételen Teleki érvelése.

A karcagi rendőrkapitány arra is felhívja a beosztottjai figyelmét, hogy nem jogszerű előny, hogy a kórházban előreveszik a rendőröket.

Szerinted ez szabályos? Évek óta előrevetetem a rendőröket, mert megérdemlitek, mert mi a közt szolgáljuk!
– mondja egy beosztottjának a felvételen Teleki, aki tisztában van azzal, hogy a rendőröknek épp úgy ki kellene várniuk a sorukat a kórházi várólistákon, mint bárki másnak a városban. Mégis arról beszél, hogy a jó kapcsolatainak köszönhetően csak az elmúlt fél évben legalább 15 beosztottjának intézte el, hogy hamarabb bejussanak vizsgálatokra és kezelésekre.

Így tudunk együttműködni normálisan, ha segítjük egymást. Az összes többi dögevőt meg nyomjátok fölfele.
– összegzi a karcagi rendőrkapitányság vezetője, hogy miért van szükség az általa eddig is sikeresen alkalmazott szívesség alapú rendszerre, és hogy kikkel szemben lehet nyugodt szívvel intézkedni.

Az alezredes egyébként megígérte a felvételen, hogy a kórház főigazgatójának az ügyét ő maga fogja elsimítani. Nagynének ugyanis térdprotézise van, erről van „hétpontos” igazolása is, sőt, tulajdonképpen jogosult lenne a rokkant kártyára is, csak annyira lefoglalja a kórház vezetése, hogy nem tudja kiváltani azt – állítja Teleki.

Az Index szerint be is tartotta az ígéretét, a Nagyné ellen már lezárult az eljárás, és a karcagi kórház főigazgatója a feljelentés kapcsán egy figyelmeztetésben részesült, holott mások  a kormányrendeletben meghatározott fix bírság összeget kapjak, ami százezer forint, állítja az ügyet ismerő, névtelenséget kérő forrásuk.

A portál megkereste Teleki Zoltán alezredest az üggyel kapcsolatban, aki arra hivatkozva, hogy nincs nyilatkozási jogköre, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitánysághoz irányította az Index újságíróját.

Vojter-Szabó Zita a megyei rendőr-főkapitányság szóvivője erre azt mondta:

A hivatali visszaélés gyanúját keltő állítását a Karcagi Rendőrkapitányság vezetője és a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság is határozottan visszautasítja. A Karcagi Rendőrkapitányság vezetése és állománya a hatályos jogszabályok, normák, illetve törvényi rendelkezések szerint végzi munkáját, ahogy tette ezt ebben az esetben is. Ahol a törvény lehetőséget ad rá, a rendőr mérlegelési jogkörénél fogva egyébként is differenciáltan intézkedik.

Arról is érdeklődtek, hogy van-e tudomásuk Teleki Zoltán alezredes kapcsán bármilyen gyanús esetről. A megyei főkapitányság azonban határozottan kijelentette, hogy Teleki soha senkinek az ügyét nem simította el.

A rendelkezésünkre álló információk alapján nem tervezünk vizsgálatot indítani. Amennyiben Önöknek bűncselekmény elkövetésére vonatkozó információ áll rendelkezésükre, úgy kérjük tegyenek feljelentést az ügyészségen, vagy más hatóságnál – áll a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság válaszában.

Ugyanakkor a portál úgy tudja, Teleki Zoltánt feljelentették amiatt, ahogy Nagyné László Erzsébet ügyét a rendőrség kezelte, a szerkesztőségükhöz eljuttatott felvételt pedig a  Nemzeti Védelmi Szolgálathoz is eljuttatták.

[2019.07.17]