2020.augusztus.9

  • Vasárnap
  • Emőd
+10°C
  • Hétfő
  • +6°C/+15°C
  • Kedd
  • +7°C/+16°C
  • Szerda
  • +9°C/+17°C

Egyre több rendőr hagyják el a testületet

Óriási létszámhiány a rendőröknél.

Elég az Orbán  kormány ígéreteiből...
Elég az Orbán kormány ígéreteiből...

A rendvédelmi terület valamennyi szakmája bajban van a rendőröktől és a tűzoltóktól a pénzügyőrökön át a büntetés-végrehajtásig. A Magyar Rendvédelmi Kar (MRK) januárban készült felmérése szerint ráadásul a helyzet tovább romolhat, mert minden ágazatban a felmondást fontolgatja a hivatásos állomány 40 százaléka
– írja a Népszava.

A Belügyminisztériumban hetek óta dolgozik egy munkacsoport a rendvédelmi életpálya folytatásának kidolgozásán, mivel a négy éve indult, több lépcsőben, összesen 50 százalékos béremelés utolsó, idei, 5 százalékos része is már megtörtént, de a gondok maradtak.

A bemondott keresetemelésből azonban sokan nem éreznek semmit: a Független Rendőr Szakszervezet (FRSZ) adatai alapján a rendőrök legalább 30 százaléka azonban 2019-ben már nem kapott egy fillérrel sem többet. 

A szakszervezet elnöke a lapnak azt mondta, soha nem volt még ekkora létszámhiány a rendőrségnél, az utóbbi tíz évben általában kétszázan léptek ki január és december közt, de tavaly 2 ezerre ugrott a szám. Ráadásul idén már év elején, februárban kiléptek, mert nem írták alá a megváltozott kinevezési okmányukat, amely amúgy hátrányosan érintette őket.

Széles körű felmérést is végeztek a rendvédelmi dolgozók körében. A Magyar Rendvédelmi Kar elnöke a Népszavának is elmondta, hogy a hivatásos állomány majdnem 30 százaléka, 18 és félezer munkatársuk töltötte ki a kérdőívet és a válaszok alapján a nagyon magas pályaelhagyási szándék mögött egyértelműen a piaci béreknél jóval kisebb fizetések állnak, különösen az alacsonyabb beosztásban, jellemzően tiszthelyettesként dolgozók körében.

Többször sürgették a tíz éve változatlanul 38 650 forintos illetményalap megemelését, a rendvédelem hivatásos állományában ugyanis az is borzolja a kedélyeket, hogy a honvédségnél januártól 44 600 forintra emelték ezt az összeget. Meg is indult az átigazolás a belügyes munkahelyekről a honvédelmi tárca kötelékébe.

hirpress.hu  nepszava

[2019.07.20]