2021.augusztus.2

  • Hétfő
  • Lehel

Kitálal a közmédia riportere - az ellenzékit nevetségesnek kellett beállítani

Nyílt titoknak számít, hogy a kormányzati kommunikációt felügyelő államtitkárságáról küldik meg a használandó paneleket és témákat a szerkesztőségbe.

Illusztráció

Nem akarta tovább viselni a stigmát, hogy „hírhamisító”, ezért otthagyta a közmédiát Balogh Krisztina, aki most felszolgálóként dolgozik külföldön. Az egykori riporter a 444.hu-nak tálalt ki arról, hogyan kellett tolni a kormánypropagandát, így például szárnyaló keresetekről beszélni, miközben nyomorogtak a körülötte lévők.
Balogh Krisztina fiatal roma értelmiségiként került a közmédiába, gyerekkori álma volt, hogy a riporterként dolgozzon, tudatosan tévésnek készült. Három évet töltött az MTVA-nál, így testközelből látta, hogyan készül a kormánypropaganda – tapasztalatairól a 444.hu-nak beszélt egy Skype-on keresztül adott interjúban, jelenleg ugyanis felszolgálóként dolgozik Ausztriában.

Tavaly decemberben mondott fel, mert elege lett a „hazug migránsozásból”, és abból, hogy a köztévében nyoma sincs a közszolgálatnak. Számára az utolsó csepp az volt, amikor az ellenzéki politikusok az MTVA-székháznál akcióztak, és Varju László, a Demokratikus Koalíció politikusa „a szemébe vágta, hogy hírhamisító”.

„Az utolsó időszakban olyannyira kiközösítve éreztem magamat MTVA-riporterként, mint amikor kisiskolásként lecigányoztak. Másoknak tulajdonított rossz tettek miatt rám sütöttek egy bélyeget. Meg akartam ettől szabadulni” – fogalmazott a roma származású, kis, Szabolcs megyei településről induló riporter, aki az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Nemzeti Kulturális Alap programján keresztül került be a köztévébe.

Kulturális területen készített anyagokat, próbálta kerülni a politikai témákat, főleg a migránsokról szóló riportokat, de így is beszivárgott a politika a munkájába. Mikor a könyvhétről forgatott, nyilvánvalóvá tették számára, kik azok a baloldali vagy liberális beállítottságú írók, akik nem szerepelhetnek. Az is elvárás volt, hogy a baloldali politikusokról szóló riportokban „minél több szituációban” nevetségesnek állítsák be őket.

Arról is kitálalt, hogy „nyílt titoknak számít, hogy a kormányzati kommunikációt felügyelő államtitkárságáról küldik meg a használandó paneleket és témákat a szerkesztőségbe”.

[2019.08.12]