2019.november.12

  • Kedd
  • Jónás, Renátó
+6°C
  • Szerda
  • +5°C/+12°C
  • Csütörtök
  • +10°C/+16°C
  • Péntek
  • +6°C/+12°C

A Budapesti Rendőr-főkapitányság befejezte a dunai hajóbaleset ügyében indított nyomozást

A Budapesti Rendőr-főkapitányság a baleset körülményeinek tisztázása érdekében halálos tömegszerencsétlenséget eredményező vízi közlekedés veszélyeztetése miatt szakértők bevonásával nyomozást rendelt el.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság befejezte a dunai hajóbaleset ügyében indított nyomozást
A Budapesti Rendőr-főkapitányság befejezte a dunai hajóbaleset ügyében indított nyomozást

2019. május 29-én 21 óra 15 perckor érkezett bejelentés arról, hogy egy hajó felborult a Dunán, a Kossuth tér magasságában. A Budapesti Rendőr-főkapitányság rendőrei, valamint a katasztrófavédelem és a mentőszolgálat munkatársai haladéktalanul megkezdték a mentést és a helyszíni intézkedést. A balesetet követően a mentőegységek hét embert mentettek ki a Dunából és további 21 személyt eltűntként kerestek.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság a baleset körülményeinek tisztázása érdekében halálos tömegszerencsétlenséget eredményező vízi közlekedés veszélyeztetése miatt szakértők bevonásával nyomozást rendelt el és a beszerzett bizonyítékok alapján a nyomozók a szállodahajó ukrán kapitányát gyanúsítottként hallgatták ki és őrizetbe vették, majd előterjesztést tettek letartóztatásának indítványozására. Később a bíróság a kapitány bűnügyi felügyeletét rendelte el.

A nyomozás során beszerzett szakértői vélemények és újabb bizonyítékok alapján a nyomozók a szállodahajó ukrán kapitányát 2019. július 29-én segítségnyújtás elmulasztásának megalapozott gyanúja miatt is gyanúsítottként hallgatták ki és ismételten őrizetbe vették. Őrizetbe vételét követően a nyomozóhatóság előterjesztést tett letartóztatásának indítványozására, amelyet a bíróság az ügyészi indítványra elrendelt. 

A nyomozást a Budapesti Rendőr-főkapitányság 2019. október 10-én befejezte és a keletkezett iratokat a Budapesti VI. és VII. Kerületi Ügyészség részére megküldte.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság a lezárt nyomozástól elkülönítve önálló büntetőeljárásban vizsgálja, hogy a Viking Idun személyzetének részéről felmerül-e a segítségnyújtás elmulasztása bűncselekmény.

hirpress.hu  police.hu

[2019.10.15]