2020.május.25

  • Hétfő
  • Orbán
+10°C
  • Kedd
  • +6°C/+15°C
  • Szerda
  • +7°C/+16°C
  • Csütörtök
  • +9°C/+17°C

3 év 8 hónapot kapott a két rendőr halálát okozó részeg sofőr aki segítségnyújtás nélkül lelépett a helyszínről

A baleset következtében két tiszthelyettes, Demecs Gergely és Windt Bálint olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy mindketten a helyszínen életüket vesztették.

3 év 8 hónapot kapott a két rendőr halálát okozó részeg sofőr
3 év 8 hónapot kapott a két rendőr halálát okozó részeg sofőr

Három év nyolc hónap börtönre ítélte a kispesti bíróság azt a férfit, aki 2015 februárjában két rendőrnek a halálát okozta jogosítvány nélkül, részegen vezetve. K. Gergely a büntetés kétharmadának letöltése után bocsátható leghamarabb szabadon feltételesen.

K. Gergely az Üllői út és a Mikszáth Kálmán utca kereszteződéséhez érve akart balra kanyarodni. Szemből érkezett a kereszteződésbe a megkülönböztető jelzést még nem használó, de látható rendőrautó 136-139 kilométeres óránkénti sebességgel.

A részeg fiatalember azonban ennek ellenére is levágta a kanyar ívét és megkezdte a szabálytalan balra kanyarodást. Ütközött a rendőrautóval, amely kisodródott, majd hatalmas sebességgel nekicsapódott egy taxinak. A baleset következtében két tiszthelyettes, Demecs Gergely és Windt Bálint olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy mindketten a helyszínen életüket vesztették. Előbbi 36, utóbbi pedig mindössze 22 évet élt. Az ütközésben érintett harmadik autó vezetője és utasa súlyos sérüléseket szenvedett K. Gergely segítségnyújtás nélkül lelépett a helyszínről, majd pár utcával arrébb leparkolt a kocsival.

Kicsivel később azonban visszasomfordált a környékre, hogy meglesse a helyszínelést, a rendőrök ekkor kapták el. A férfi akkor azt hazudta, hogy az egyik barátja hagyta ott a kocsit, ő pedig csak a lakáskulcsot akarta kivenni belőle, mert benne felejtette korábban. Az igazoltatás során azonban kiderült, hogy ez nem igaz, egy szemtanú ugyanis rögtön felismerte és egyből azonosította a férfit.

A szakértői vélemény szerint K. Gergely véralkoholszintje 2,30 és 2,42 ezrelék között volt, azaz annyira részeg volt, hogy kis híján alkoholmérgezést kapott. K. Gergely az ittas vezetést és a segítségnyújtás elmulasztását elismerte, a baleset miatt azonban nem érezte felelősnek magát. Azt mondta, ha nem iszik alkoholt, akkor is ugyanígy kanyarodott volna.

Puchard Tamás ügyész perbeszédében elmondta, teljesen egyértelmű, hogy a rendőrautónak volt elsőbbsége, akkor is, ha nem volt még bekapcsolva a megkülönböztető jelzés a járőrkocsin. Elmondása szerint a rendőröknek esélyük sem volt arra, hogy elkerüljék a tragédiát, ellentétben a vádlottal, aki elkerülhette volna a balesetet, ha körültekintőbb és nem vágja le a kanyart. Az ügyész kiemelte, hogy K. Gergelynek nem volt jogosítványa, mert korábban bevonták tőle ugyancsak ittas vezetés miatt.

Hangsúlyozta, hogy az ittas állapota is belejátszott abba, hogy levágta a kanyart. Perbeszédében középmértéknek megfelelő büntetést, azaz hat és fél év börtönt kért K. Gergelyre halált okozó, ittas állapotban elkövetett járművezetés és segítségnyújtás elmulasztása miatt.

K. Gergely védője fenntartotta a korábban általa elmondottakat. Álláspontja szerint a rendőröknek is észlelniük kellett volna, hogy a védence a felezővonalnál bekanyarodik. És az is bizonyítható, hogy a rendőrök közel háromszor annyival mentek, mint megengedett lett volna, nem tettek elkerülő manővert, valamint gyorsítottak az ütközés előtt.

Álláspontja szerint a szakértők nem állapították meg, hogy védence másképp közlekedett volna az általa jól ismert útszakaszon akkor, ha józan. Szerinte védence csupán részese volt a balesetnek, és pánikhelyzetbe, sokk hatása alá került. Védőbeszéde végén méltányos büntetést, felfüggesztett börtön kiszabását kérte a bíróságtól.

K. Gergely az utolsó szó jogán először kért bocsánatot az áldozatok hozzátartozóitól. Ezzel azonban nagy felzúdulást keltett a családtagok körében.

Öt évvel ezelőtt kellett volna megtennie, nem most – jegyezték meg többen is, majd a bírónő kérdése után közölték, hogy nem fogadják el a férfi bocsánatkérését.


Hegedűs Emőke bírónő 3 év 8 hónap börtönre ítélte K. Gergelyt ittas állapotban elkövetett járművezetés és 4 rendbeli segítségnyújtás elmulasztása miatt. A férfi a büntetés kétharmadának letöltése után bocsátható leghamarabb feltételesen. Emellett kötelezte egymillió forint bűnügyi költség megfizetésére is.

A bírónő enyhítő körülményként értékelte az időmúlást, a sértetti közrehatást és a vádlott büntetlen előéletét. Súlyosító körülményként értékelte, hogy a bűncselekmény ideje alatt is eljárás folyt ellene ittas járművezetés miatt, és hogy nem nyújtott segítséget a baleset után.

Az ítélet nem jogerős. Az ügyészség súlyosításért, a vádlott és védője enyhítésért fellebbezett. Az áldozatok szerettei közül többen is elsírták magukat a bíróság döntése után.

„Öt év után eljutottunk oda, hogy bocsánatot kért az úrfi. Ez az ember tönkretette két család életét. Ott van egy kisfiú, akinek úgy kell felnőnie, hogy soha nem fogja megismerni az apukáját. Soha nem fogok neki ezért megbocsátani. Azt kívánom az egész családjának, hogy úgy szenvedjenek, ahogy mi szenvedünk” – mondta lapunknak sírva a tragédiában elhunyt Demecs Gergely anyósa, aki szerint vicc, hogy ennyire enyhe büntetéssel megúszta az elkövető.

[2019.11.20]