2021.július.31

  • Szombat
  • Oszkár
+25°C
  • Vasárnap
  • +23°C/+29°C
  • Hétfő
  • +20°C/+35°C
  • Kedd
  • +17°C/+27°C

Nem létező mezőgazdasági gépeket árult

Minden esetben előleg vagy a vételár egészének előre utalását kérte,

Illusztráció

A Kaposvári Járási Ügyészség tizenkét rendbeli – több esetben milliós összegre elkövetett – csalás miatt emelt vádat azzal a harminckilenc éves, büntetett előéletű, mezőszemerei férfival szemben, aki országszerte számos mezőgazdasági vállalkozót ejtett tévedésbe valótlan hirdetéseivel.

A vád szerint a korábban csalás miatt már elítélt vádlott 2018 decemberétől kezdett valótlan hirdetéseket feladni az interneten, amelyekben olyan nagy értékű mezőgazdasági gépeket – köztük traktorokat, nehézpótkocsikat, de még úthengereket is – kínált eladásra, melyekkel valójában nem rendelkezett. A vádlott a nem létező munkagépeket jelentősen a piaci ár alatt hirdette meg, így sok érdeklődő figyelmét felkeltette, sőt volt olyan hirdetés, amellyel több sértettet is tévedésbe ejtett.

A vádlott a vevőktől minden esetben előleg vagy a vételár egészének előre utalását kérte, ezért négy pénzintézetnél nyitott bankszámlát. Az összegek beérkezése után a sértettek számára elérhetetlenné vált és hirdetést törölte. A vádlott 2019 áprilisáig összesen tizenkét sértettet ejtett tévedésbe, akiknek 50.000,-Ft-tól 1.600.000,-Ft-ig terjedő kárt okozott. A vádlott a csalássorozat révén több mint 4,5 millió forinttal gazdagodott.

A vádlottat végül a kaposvári nyomozók 2019 áprilisában elfogták, majd az ügyészség indítványára a bíróság elrendelte a letartóztatását.

Az ügyészség az azóta is letartóztatásban lévő vádlottal szemben börtön fokozatú szabadságvesztés és közügyektől eltiltás kiszabására, valamint arra tett indítványt, hogy a vele szemben korábban kiszabott három felfüggesztett szabadságvesztés végrehajtását rendelje el. Az ügyészség indítványt tett arra is, hogy ha a vádlott bűnösségét az előkészítő ülésen beismeri, a bíróság a szabadságvesztés tartamát 3 év 6 hónapban határozza meg.

hirpress.hu  mklu

[2019.12.03]