2020.augusztus.15

  • Szombat
  • Mária
+10°C
  • Vasárnap
  • +6°C/+15°C
  • Hétfő
  • +7°C/+16°C
  • Kedd
  • +9°C/+17°C

Mások személyek adataival visszaélve igényeltek kölcsönöket

A Kaposvári Járási Ügyészség nagyobb kárt okozó, információs rendszer felhasználásával elkövetett csalás, személyes adattal visszaélés és hamis magánokirat felhasználása miatt emelt váda

Illusztráció_Mások személyek adataival visszaélve igényeltek kölcsönöket
Illusztráció_Mások személyek adataival visszaélve igényeltek kölcsönöket

A Kaposvári Járási Ügyészség nagyobb kárt okozó, információs rendszer felhasználásával elkövetett csalás, személyes adattal visszaélés és hamis magánokirat felhasználása miatt emelt vádat azzal a két Kaposvár környéki nővel szemben, akik egy pénzügyi céget károsították meg azzal, hogy a társaságtól más személyek adataival visszaélve igényeltek kölcsönöket.

A vád szerint az egyik vádlott személyi kölcsönök nyújtásával foglalkozó pénzügyi cégnél dolgozott üzletkötőként. 2017 novemberében felkereste a vele jó ismerősi viszonyban lévő másik – ápolóként dolgozó – vádlott, mert nehéz anyagi helyzetbe került. A két vádlott közösen elhatározta, hogy más személyek nevére vesznek fel kölcsönöket, majd azokon megosztoznak.

Előbb az ápolóként dolgozó nő lányának nevére vettek fel 70.000,-Ft kölcsönt, majd amikor látták, hogy a csalást nem fedezték fel, újabb – de ekkor már magasabb összegű – kölcsönért folyamodtak. Ezt később megismételték a nő vejének adataival is, akinek a nevére 340.000,-Ft. kölcsönt vettek fel. Később azonban a gyanútlan férfi személyi kölcsönt szeretett volna felvenni az egyik bankban, így kiderült az anyósa és az üzletkötő ügyeskedése.

A két nő azért, hogy a férfi nevére felvett kölcsönt vissza tudják fizetni, elhatározták, újabb személyek adataival élnek vissza. Mivel az anyós egy idősek otthonában volt ápoló, ezért könnyedén meg tudta szerezni két demenciában szenvedő lakó személyes adatait, melyeket aztán átadott az üzletkötő vádlottnak, aki az őt megbízó pénzügyi cégtől további 860.000,-Ft összegű kölcsönt vett fel.

A vádlottak 2017 novembere és 2018 májusa között több mint 1,5 millió forint kárt okoztak a pénzügyi cégnek, és eközben négy személy adataival éltek vissza.

Az ügyészség a két büntetlen előéletű asszonnyal szemben végrehajtásában próbaidőre felfüggesztett börtön fokozatú szabadságvesztés kiszabására tett indítványt azzal, hogy amennyiben a bűnösségüket az előkészítő ülésen beismerik, a bíróság a szabadságvesztés tartamát az üzletkötő vádlott esetében 1 év 8 hónapban, míg az ápolóként dolgozó nővel szemben 1 év 6 hónapban határozza meg.

[2019.12.04]