2020.október.19

  • Hétfő
  • Nándor
+10°C
  • Kedd
  • +6°C/+15°C
  • Szerda
  • +7°C/+16°C
  • Csütörtök
  • +9°C/+17°C

Milliókért kutatta ki a fideszes politikus cége, hogy az emberek pihenni járnak a parkokba

Vizsgálják azt is, hogy ki és milyen körülmények között kötött szerződést 11 millió forinttért a köztisztasági vállalat „indonéziai terjeszkedéséről” szóló, soha el nem készült tanulmányra.

Illusztráció_Milliókért kutatta ki a fideszes politikus cége, hogy az emberek pihenni járnak a parkokba
Illusztráció_Milliókért kutatta ki a fideszes politikus cége, hogy az emberek pihenni járnak a parkokba

Tüttő Kata főpolgármester-helyettes a hétvégén mutatott be néhány számlát az elmúlt évekből, amelyeket az Axilior Kft. állított ki a Főkert számára egyenként nettó hárommillió forintról. Ezek többek közt közvéleménykutatásról, a közparkok látogatási szokásainak feltárásáról szólnak. Az Axilior Kft. jelenleg végelszámolás alatt áll, tulajdonosa Nagy Sándor András, a budaörsi Fidesz korábbi elnöke.

A Népszava kedden részleteket közölt egy hárommilliós tanulmány vezetői összefoglalójából, csupa olyasmit, amit bárki, kutatás nélkül is előre megmondana:„A parklátogatások céljaként a kimagasló többség (84 százalék) a sétálást, pihenést jelölte meg, a következő leggyakrabban említett látogatási cél a másokkal való találkozás és a rendezvényre járás (23-23 százalék). A Parklátogatók 12 százaléka sportolni jár a parkokba. Futnak (64 százalék), kerékpároznak (39 százalék), labdajátékokat játszanak (13 százalék) és tornáznak (12 százalék).

A leginkább futásra használt park (7 százalék) a Feneketlen-tó, míg kerékpározásra a Szent István park (51 százalék) és a Hajógyári-sziget (50 százalék). Érdekes, hogy jógázni leginkább a Vérmezőn (28 százalék) és a Városmajorban szoktak.”A tanulmányból kiderült az is, hogy a parkba járók leginkább a nyilvános vécéket hiányolják, de sokan panaszkodtak a kutyákra, a gördeszkásokra és a hajléktalan emberekre. Utóbbiakról, felidézve a kormány retorikáját, azt írták, „a közterületeken életvitelszerűen tartózkodó hajléktalanok egész Budapesten komoly problémát jelentenek” és ők „nem valók a parkokba”. 

A Főkert megrendelésére készül anyag szerint a budapestiek 56 százalékának fogalma sincs, hogy a Főkert látja el a parkok rendben tartását, akinek viszont igen, az elégedett a munkájával. 

Nagy nem reagált a Népszava megkeresésére, Tüttő pedig azt mondta, az ügyet a Főkert felügyelőbizottsága fogja vizsgálni. 

Tüttő Kata a Népszavának azt mondta: a felmérésről készült szerződések, számlák is a Főkert felügyelő-bizottsága elé kerülnek. A főpolgármester-helyettes emlékeztetett: nem a Főkert az egyetlen önkormányzati cég, ahol kétes ügyek kerültek elő a választás után, a Fővárosi Közterület Fenntartó Zrt.-nél (FKF) is belső vizsgálat indult. Az FKF már menesztett vezérigazgató idején ugyanis úgy kötöttek szerződést a Mészáros Lőrinc birodalmához tartozó egyik társasággal veszélyes hulladéknak minősülő 20.000 tonna pernye elszállítására, hogy erre nem is volt engedélye a cégnek. De vizsgálják azt is, hogy ki és milyen körülmények között kötött szerződést 11 millió forinttért a köztisztasági vállalat „indonéziai terjeszkedéséről” szóló, soha el nem készült tanulmányra.

[2020.01.07]