2020.április.9

  • Csütörtök
  • Erhard
+9°C
  • Péntek
  • +8°C/+20°C
  • Szombat
  • +12°C/+18°C
  • Vasárnap
  • +10°C/+18°C

Elindult Simonka György és tettes-társainak büntetőpere

A rendszerváltás óta soha olyan súlyos vádakat nem fogalmazott meg országgyűlési képviselő ellen az ügyészség, mint tette kedden

Illusztráció_Elindult Simonka György és tettes-társainak büntetőpere
Illusztráció_Elindult Simonka György és tettes-társainak büntetőpere

A rendszerváltás óta soha olyan súlyos vádakat nem fogalmazott meg országgyűlési képviselő ellen az ügyészség, mint tette kedden, amikor a Fővárosi Törvényszéken elindult Simonka György és tettes-társainak büntetőpere. A sajtóérdeklődés ehhez mérten több mint figyelemre méltó volt.

„Megértettem a vádakat, de nem ismerem el a bűnösségemet, a büntetőperben vallomást fogok tenni. Egyben jelzem, hogy ennek az ügynek a sajtó éles politikai színezetet ad, ugyanakkor jogi képviselőimmel együtt 130 tanút szeretnénk megidézni a majdani tárgyalássorozatra. Ezért már előre kérem a bíróságot, hogy ezeknek az embereknek a nevét majd zártan kezelje, mert meg akarom őket védeni a sajtótól, s attól, hogy az újságírók majd az otthonaikban zaklassák tanúinkat” – mondta a vádirat ismertetése után a büntetőper harmadrendű vádlottja, valójában kulcsfigurája, Simonka György fideszes parlamenti képviselő.

A Központi Nyomozó Főügyészség képviselője közel négy órán keresztül ismertette a vádat a Fővárosi Törvényszék komor, barátságtalan Fő utcai épületében. A gyatra akusztika és a hatalmas érdeklődés miatt az médiamunkások nem egyszer egymás segítették ki, hogy pontosan mi is hangzott el.

A Simonka-nyilatkozat pikantériája, hogy miközben a tanúit állítása szerint a médiától akarja megvédeni, ő maga egyrészt el akart távolítani egy újságírót a teremből - Hadházy Ákosa országgyűlési képviselővel együtt -, másrészt ugyanezt az újságírót tanúként akarja beidézni. Bod Tamásról, a Magyar Narancs munkatársáról, a Narancs.hu rovatvezetőjéről van szó, aki a legrégebb óta és a legtöbbet foglalkozott a dél békési visszaélésekkel, Simonka ügyeivel.

Simonkára és feleségére együttesen 14 és fél év fegyházbüntetést és összesen 861 millió forint vagyonelkobzást kért a Központi Nyomozó Főügyészség. Emellett mindkettejüket örökre eltiltaná, hogy gazdasági társaságban vezető pozíciót viseljenek. Mellékbüntetésként Simonkát 9, míg párját 6 évre tiltaná el a közügyek gyakorlásától.

TOVÁBB OLVASOM a történetet a Magyar Narancs.hu oldalon

[2020.01.14]