2020.szeptember.26

  • Szombat
  • Jusztina
+10°C
  • Vasárnap
  • +6°C/+15°C
  • Hétfő
  • +7°C/+16°C
  • Kedd
  • +9°C/+17°C

A nyomozó ügyészség – bűncselekmény hiányában – elutasította a Simonka György letartóztatásának elmaradását kifogásoló feljelentést

A feljelentők az ún. Simonka-ügyben sérelmezték a letartóztatás indítványozásának elmaradását.- mivel a feljelentett cselekmény nem bűncselekmény, a feljelentést a Fővárosi Nyomozó Ügyészség elutasította.

Illusztráció_Simonka per...
Illusztráció_Simonka per...

A feljelentők az ún. Simonka-ügyben sérelmezték a letartóztatás indítványozásának elmaradását. Mivel a feljelentett cselekmény nem bűncselekmény, a feljelentést a Fővárosi Nyomozó Ügyészség elutasította.

Dr. Hadházy Ákos országgyűlési képviselő és egy másik személy feljelentést tettek hivatali visszaélés és más bűncselekmény miatt. A feljelentés lényege szerint bűncselekmény gyanúját veti fel, hogy az ügyészség nem indítványozta a büntetőeljárás hatálya alatt álló Simonka György letartóztatását. A feljelentés szerint a legsúlyosabb kényszerintézkedést az indokolta volna, hogy a terhelt akadályozta a büntetőeljárást. Figyelemmel arra, hogy az alapul szolgáló büntetőügyben a Központi Nyomozó Főügyészség képviseli a vádat, a feljelentés elbírálására a Legfőbb Ügyészség a Fővárosi Nyomozó Ügyészséget jelölte ki.

A Fővárosi Nyomozó Ügyészség a feljelentést és a rendelkezésre álló iratokat megvizsgálta.

A nyomozó ügyészség megállapította, hogy a Központi Nyomozó Főügyészség széleskörű nyomozást folytatott, intézkedett a mentelmi jog felfüggesztése iránt, gyanúsítotti kihallgatásokat hajtott végre és vádat emelt. A büntetőeljárási törvény a letartóztatás indítványozására kötelező esetet nem ír elő, hanem a terheltek jogainak védelme érdekében a szükségesség, arányosság és fokozatosság elveinek érvényesülését rögzíti.

Az alapul szolgáló bűnügyben a mentelmi jog felfüggesztéséig törvényi tilalma is volt a letartóztatásnak, ezt követően azonban már a tényállás olyan mértékben felderített volt, hogy a nyomozás és bizonyítás akadályozása már nem volt lehetséges.

Mindezek alapján megállapítható, hogy a feljelentett cselekmény nem bűncselekmény, az sem a hivatali visszaélés, sem más bűncselekmény törvényi tényállását nem meríti ki.

Emiatt a büntetőeljárási törvény előírása alapján a nyomozó ügyészség a feljelentést bűncselekmény hiányában elutasította, a határozat ellen a feljelentők panasszal élhetnek.

ELŐZMÉNYEK ITT

Elindult Simonka György és tettes-társainak büntetőpere

[2020.01.16]