2020.december.5

  • Szombat
  • Vilma
+10°C
  • Vasárnap
  • +6°C/+15°C
  • Hétfő
  • +7°C/+16°C
  • Kedd
  • +9°C/+17°C

Bűnszervezetben lopták el idős emberek vagyonát a gondozóik

Gyámügyi szakügyintézők hivatásos gondnokokkal és idős otthonok vezetőivel,korrupciós kapcsolatot alakítottak ki a gondnokoltak ingó és ingatlan vagyonának áron alul történő megszerzése érdekében.

Illusztráció
Illusztráció

A hivatali vesztegetés elfogadásának bűntette és más bűncselekmények miatt folytatott nyomozásban a Budapesti Regionális Nyomozó Ügyészség újabb három gyanúsítottat hallgatott ki, nyolcan kényszerintézkedés hatálya alatt állnak.

Az ügy lényege szerint az időskorú gondnokolt személyek hatósági ügyeinek intézése során kormányzati szolgálati jogviszonyban álló gyámügyi szakügyintézők hivatásos gondnokokkal és idős otthonok vezetőivel, valamint további magánszemélyekkel együttműködésben korrupciós kapcsolatot alakítottak ki a gondnokoltak ingó és ingatlan vagyonának áron alul történő megszerzése érdekében.

A gyanúsítottak által kialakított gyakorlat az volt, hogy a hivatásos gondnokok több esetben indokolatlanul csökkentették a gondnokoltak rájuk bízott vagyonát akként, hogy annak egy részét saját céljaikra fordították. A gondnokok jogellenes tevékenységét a kormányhivatali alkalmazottak azzal tették lehetővé, hogy határozati formában jóváhagyták a gondnokoltak vagyonával történő rendelkezést.

Ezen túlmenően a gondnokoltakat a megbeszéltek szerinti idősek otthonában helyezték el úgy, hogy az elhelyezésért rendelkezésre bocsátott, esetenként irreálisan magas összegből az intézmények vezetői jogosulatlan előnyként kialkudott összegű készpénzt juttattak az eljáró gondnok, valamint a kormányhivatalnokok számára.

A Budapesti Regionális Nyomozó Ügyészség 2020. március elején és tegnap összehangolt intézkedések keretében több helyszínt érintő bűnügyi akciót hajtott végre a Nemzeti Védelmi Szolgálat, illetve részben a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Vagyonvisszaszerzési Hivatala munkatársainak bevonásával.

Az együttműködő szervek az eljárási cselekmények során az érintett hivatalos személyek szolgálati helyén és az egyes terheltek lakó- és tartózkodási helyén kutatást hajtottak végre, melyek során a cselekményekből származó jelentős mennyiségű készpénzt, személygépkocsit, az egyik sértettől származó ékszereket, valamint a bűncselekményekkel kapcsolatos további bizonyítási eszközöket, okiratokat foglaltak le.

A gyanúsítottak közül többen részbeni beismerő vallomást tettek, míg elkövetőtársaik tagadták a terhükre rótt bűncselekmények elkövetését.

A nyomozó ügyészség eddig 11 személyt hallgatott ki gyanúsítottként az ügyben, hatan letartóztatásban vannak, míg két gyanúsított bűnügyi felügyelet alatt áll.

hirpress.hu  mklu

[2020.05.20]