2022.május.19

  • Csütörtök
  • Ivó, Milán
+12°C
  • Péntek
  • +11°C/+22°C
  • Szombat
  • +12°C/+25°C
  • Vasárnap
  • +16°C/+25°C

Hatályba lépett a törvény, amely megvonja az egészségügyi ellátást attól, aki nem fizet

Több mint félmillió ember kerülhet nehéz helyzetbe az elfogadott tb-törvénnyel akiket biztosan kilöknek az állami egészségügyből.

Illusztráció_Hatályba lépett a törvény, amely megvonja az egészségügyi ellátást attól, aki nem fizet
Illusztráció_Hatályba lépett a törvény, amely megvonja az egészségügyi ellátást attól, aki nem fizet

nagyot változik az élet szerdától, 2020. július 1-jén ugyanis számos jogszabály változik, és olyan törvények lépnek életbe, amelyek milliók életére lesznek hatással – ezeket gyűjtötte össze a Napi.hu. Például változik több, járulékokra vonatkozó szabály, és hatályba lép az új társadalombiztosítási törvény, amelynek értelmében akik fél évig nem fizetnek tb-járulékot, azok elveszítik jogosultságukat az egészségügyi ellátásra. 

Az Orvosi Kamara elnöksége arra kéri Ádert, ne írja alá a tb-törvényt


Egyetértenek vele, hogy szigorítani kell a járulékfizetést, de aránytalanul szigorúnak tartják a törvénymódosítást.
Az új társadalombiztosítási törvény tervezetét még tavaly év végén nyújtotta be a kormány. Ennek legnagyobb nyilvánosságot kapott eleme az volt, hogy a sürgősségi ellátás kivételével megtagadják mindazon személyek egészségügyi ellátását, akik három hónapig nem fizetnek tb-járulékot.

A Pénzügyminisztérium a „potyautasok” kiszűrésével indokolta a lépést, amely számítások szerint több mint félmillió magyar ember ellátását sodorta veszélybe, köztük azokét, akik egyéni szerződéssel fizetnek járulékot, illetve azokét, akiknek nincs állandó lakcímük. A lépést a Magyar Orvosi Kamara sem támogatta, a szervezet elnöksége levélben kérte Áder János köztársasági elnököt, hogy ne írja alá a törvényt. Áder persze aláírta, annyi viszont változott az eredeti tervezethez képest a végső törvényben, hogy

NEM HÁROM, HANEM HAT HÓNAP NEM FIZETÉS UTÁN ESIK EL VALAKI AZ ELLÁTÁSTÓL. 

Az új tb-törvénnyel egy új járulék is létrejön, a társadalombiztosítási járulék, amely a 10 százalékos nyugdíjjárulék, a 7 százalékos egészségbiztosítási járulék és a 1,5 százalékos munkaerőpiaci járulék összeolvadásából jön létre. Fizetni ugyanannyit kell, mint eddig, az új járulék mértéke ugyanis 18,5 százalék

. A családi járulékkedvezményt pedig mostantól ebből a 18,5 százalékból kell levonni. Változik a nyugdíjasok járulékfizetésére vonatkozó szabály is, a megbízási szerződéssel dolgozó, illetve vállalkozó nyugdíjasoknak szerdától csak a 15 százalékos szja-t kell fizetniük, a 18,5 százalékos járulékot nem. 

hirpress.hu  napi.hu

[2020.07.01]