2020.november.26

  • Csütörtök
  • Virág
+10°C
  • Péntek
  • +6°C/+15°C
  • Szombat
  • +7°C/+16°C
  • Vasárnap
  • +9°C/+17°C

Rabszolgaként tartotta, sanyargatta, bántalmazta áldozatait de ez sem volt elég hogy elrendeljék a férfi előzetes letartóztatását

A nyomozási bíró letartóztatás helyett bűnügyi felügyeletet rendelt el, és előírta, hogy a férfi Budapestet nem hagyhatja el, továbbá heti háromszor jelentkezzen a rendőrségen.

Rabszolgaként tartotta, sanyargatta, bántalmazta áldozatait de ez sem volt elég hogy elrendeljék a férfi előzetes letartóztatását
Rabszolgaként tartotta, sanyargatta, bántalmazta áldozatait de ez sem volt elég hogy elrendeljék a férfi előzetes letartóztatását

Ismét egy felháborító ügy: gyakorlatilag rabszolgaként tartott, kizsákmányolt embereket egy budapesti férfi. Elkapták, előzetesbe rakatták volna, de a bíróság úgy döntött, hogy nincs rá szükség, elég, ha Budapestet nem hagyja el az eljárás ideje alatt. Holott a gyanúsításban nagyon komoly dolgok szerepelnek. ráadásul az első dolga az volt az illetőnek, hogy elment Budapestről, egyenesen az ügy egy tanújához.

Egy férfi éveken keresztül dolgoztatott kiszolgáltatott helyzetben levő személyeket a megalapozott gyanú szerint. Az ügyész indítvány ellenére a bíróság bűnügyi felügyeletet rendelt el, aminek a szabályait a férfi súlyosan megszegte, így őt az ügyészség őrizetbe vette és ismételten indítványozta a letartóztatását.

A megalapozott gyanú lényege szerint egy negyvenkilenc éves férfi a 2017-2020. között három, kiszolgáltatott helyzetben levő férfit bírt munkára, kettejüket a tanyáján, egyiküket a lakóhelyén lévő melléképületben szállásolta el. Az egyik sértett hárommillió forint értékű ingatlanát is úgy íratta át a gyanúsított a saját hozzátartozója nevére, hogy a vételárat nem fizették meg. Amikor a megkárosított férfi a munkavégzés során megsérült, a gyanúsított csak késve vitte el orvoshoz, így a sértettnek két lábujját is amputálni kellett. A sértettet a gyanúsított később bántalmazta is, amely után a férfi megszökött kizsákmányolójától.

A Fővárosi Nyomozó Ügyészség a férfit őrizetbe vette és gyanúsítottként hallgatta ki három rendbeli, minősített eseti emberkereskedelem, valamint csalás bűntette és segítségnyújtás elmulasztásának vétsége miatt. A nyomozó ügyészség – a Baptista Szeretetszolgálattal együttműködve – megszüntette a két sértett elnyomott helyzetét.

A nyomozó ügyészek indítványt tettek a gyanúsított letartóztatására, figyelemmel arra, hogy álláspontjuk szerint fennáll a szökés-elrejtőzésnek, a bizonyítás akadályozásának és a bűnismétlésnek a veszélye, illetve a gyanúsított felfüggesztett szabadságvesztés hatálya alatt áll. 

A gyanúsított a bíróság döntését követő harmadik napon – Budakalászon találkozott a védelem által tanúként kihallgatni indítványozott személlyel, így a bűnügyi felügyelet szabályait súlyosan megszegte. Emiatt a Fővárosi Nyomozó Ügyészség az új tényekre figyelemmel ismételten őrizetbe vette őt és indítványt tett a letartóztatására. A kényszerintézkedés kérdésében a Fővárosi Törvényszék illetékességi területén működő nyomozási bíró várhatóan pénteken dönt.

[2020.07.22]